Acamprosaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Acamprosaat
Acamprosate Calcium Structural Formulae.png
calcium 3-acetylaminopropaan-1-sulfonaat
Farmaceutische gegevens
t1/2 ca. 20 uur[1]
Uitscheiding renaal
Gebruik
Merknamen Campral (Merck)
Voorschrift/recept Ja
Toediening Oraal
Databanken
CAS-nummer 77337-76-9
ATC-code N07BB03
PubChem 71158
DrugBank APRD00661
Chemische gegevens
Formule C10H20N2O8S2
Molaire massa 181,2 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Acamprosaat (merknaam: Campral) is een geneesmiddel dat wordt gebruikt bij de behandeling van chronisch alcoholisme. Het is bedoeld om na een ontwenningskuur te worden gebruikt in combinatie met intensieve psychosociale begeleiding, om hernieuwd alcoholgebruik te voorkomen. Acamprosaat is sinds 1995 internationaal op de markt.

Acamprosaat is het calciumzout van acetylhomotaurine (3-Acetamidopropaan-1-sulfonzuur). De structuur ervan lijkt op die van gamma-aminoboterzuur (GABA). De precieze werking van acamprosaat is nog onbekend. De hypothese is dat acamprosaat een glutaminezuur-antagonist en GABA-agonist (GABA = gamma-aminoboterzuur) is. De afremming van de glutaminezuuractiviteit in de hersenen zou het hunkeren naar alcohol doen verminderen.

Het middel werkt niet bij iedereen even goed; ongeveer één op de vijf patiënten blijkt ermee van de verslaving af te kunnen komen[1]. Het positieve effect is slechts aangetoond in combinatie met intensieve psychosociale begeleiding.

Dosering[bewerken]

Tabletten, in te nemen tijdens de maaltijd ('s morgens, 's middags en 's avonds). De aanbevolen behandelingsduur is één jaar.

Bijwerkingen[bewerken]

De voornaamste bijwerkingen blijken diarree en huiduitslag met jeuk te zijn; minder vaak misselijkheid, braken en buikpijn.