Accommodatie (oog)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Accommodatie van het oog: voor een scherp beeld van voorwerpen die dichtbij zijn, wordt de ooglens boller en daardoor sterker. Daardoor worden dichterbij gelegen voorwerpen nu scherp op het netvlies afgebeeld.

Accommodatie is het aanpassen van de sterkte van de ooglens om op de gewenste afstand scherp te zien. Voorwerpen op verschillende afstanden van een lens zullen aan de andere kant van die lens ook op verschillende afstanden een scherp beeld geven. Aangezien de afstand van de ooglens tot netvlies in het oog niet veranderen kan, is het noodzakelijk dat kan worden scherpgesteld door de lenssterkte aan te passen.

Mechanisme[bewerken | brontekst bewerken]

Accommodatie vindt plaats met behulp van spiervezels rondom de ooglens, die de ooglens boller of minder bol maken. Hierdoor verandert de sterkte van de lens. Deze spiervezels, die in een kring rondom de ooglens zitten, heten de accommodatiespier. Wanneer deze spier zich ontspant, wordt de lens platter, bij aanspanning van deze spier wordt de lens boller.

Afwijkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Verziendheid[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer men verziend (hypermetroop) is en dus wel op grotere afstand scherp kan zien maar niet dichtbij, probeert het oog de lens zo sterk mogelijk samen te trekken. Hierdoor moet de musculus ciliaris voortdurend gespannen zijn, vooral wanneer men langdurig scherp wil stellen op voorwerpen dichtbij. Vooral ’s avonds kost dit veel moeite. Dit kan leiden tot vermoeidheid en hoofdpijn. Een door de opticien aangemeten bril of contactlenzen kunnen deze problemen verhelpen.

Ouderdomsverziendheid[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf een leeftijd van circa 45 jaar neemt de stijfheid van de ooglens toe, waardoor accommoderen merkbaar moeilijker gaat, waardoor vooral lezen moeilijker wordt. Men krijgt de neiging het papier verder van zich af te houden. („Mijn armen worden te kort” is een bekende omschrijving hiervan.) Dit verschijnsel van verminderd accommodatievermogen heet oudziendheid, ouderdomsverziendheid of presbyopie en kan gecorrigeerd worden met een leesbril of een multifocale bril.

Na een cataractextractie[bewerken | brontekst bewerken]

Na een cataractextractie (populair ook wel staaroperatie genoemd) kan men helemaal niet meer accommoderen; er is immers een kunstlens in het oog geplaatst. Dit komt geheel overeen met maximale presbyopie. Ook hier is dus een leesbril of een multifocale bril nodig.