Zoek dit woord op in WikiWoordenboek

Achillespeesontsteking

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Achillespeesontsteking
tendinitis achilles
Achillespeesontsteking
Coderingen
ICD-10 M76.6
ICD-9 726.71
DiseasesDB 31726
eMedicine sports/2
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Achillespeesontsteking of tendinitis Achillis (Latijn tendo = pees, Grieks -itis duidt een ontsteking aan) is een ontsteking van de achillespees.

Een achillespeesontsteking is een pijnlijke ontsteking van de pees zelf, die tussen de grote kuitspier en het hielbeen loopt. Ook de bursa tendinis calcanei, de slijmbeurs rondom de achillespees kan ontstoken raken (achillobursitis).

Achillespeesontsteking ontstaat meestal als sportblessure bij overmatige belasting van de achillespees bij hardlopen of als deel van een spanningsverwonding. Schoenen met te stijve zolen of een te zacht contrefort kunnen een vergrote spanning op de pees veroorzaken en daarmee achillespeesontsteking in de hand werken of verergeren. In extreme gevallen kan zelfs een achillespeesruptuur optreden. Soms is er ook geen duidelijke oorzaak aantoonbaar. De ontsteking is in het algemeen aseptisch; er komen geen micro-organismen aan te pas.

De ernst van de ontsteking wordt uitgedrukt in graden. Graad 1 is de lichtste vorm, waarbij er pijn is na het sporten. Graad 4 is de zwaarste vorm, waarbij er de gehele dag, ook in het dagelijks leven, pijn bestaat.

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk zoals:

  • verminderen van de belasting en dan met name de piekbelastingen
  • ontstekingsremmende injecties met corticosteroïden
  • ontstekingsremmende pijnstillers
  • koele of warme compressen
  • dwarse fricties
  • rust
  • hakverhoging ter vermindering van de belasting
  • lage intensiteit lasertherapie, ook genoemd LILT, LLLT, softlaser of coldlaser. Er is enig bewijs voor de effectiviteit hiervan.[1].

Niet al deze behandelingen zijn bij alle besproken vormen van (peri)tendinitis achilles even goed. Het geven van corticosteroïdinjecties in de pees zelf is zelfs gecontraindiceerd wegens het gevaar voor ruptuur. Een nieuwe behandelingsmodaliteit is de zogeheten "autologe bloedinjectie". Hiertoe wordt bloed afgenomen van de patiënt en onder echogeleide geïnjecteerd op de aangedane plaats.