Achtlandenalliantie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Militairen van de Machten tijdens de Bokseropstand, met hun marinevlaggen, van links tot rechts: Italië, Verenigde Staten, Frankrijk, Oostenrijk-Hongarije, Japan, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Rusland. Japanse prent, 1900.

De Achtlandenalliantie (Vereenvoudigd Chinees: 八国联军; Traditioneel Chinees: 八國聯軍; Hanyu pinyin: bāguó liánjūn) was een alliantie van acht grote mogendheden die met militaire troepen ingrepen in China om de anti-buitenlandse Bokseropstand te onderdrukken en de belegering van diplomatieke gezantschappen te verlichten. De acht landen waren Oostenrijk-Hongarije, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

Zie ook[bewerken]

De herinneringsmedailles van de Achtlandenalliantie:

Keizer Wilhelm II van Duitsland heeft na het neerslaan van de Bokseropstand opgeroepen tot het instellen van een gezamenlijke herinneringsmedaille van de acht verbonden naties. Daarvan is niets gekomen. Toch hebben zeven van de landen die troepen aan de campagne bijdroegen tussen 1901 en 1908 herinneringsmedailles of campagnemedailles ingesteld. Ieder land koos voor een eigen ontwerp en de linten zijn ook verschillend. Sommige landen kozen ervoor om de militairen die daadwerkelijk hebben gevochten met zilveren medailles te onderscheiden. Voor de ondersteunende troepen, de zeelieden die de expeditie naar China brachten en de tros was er dan een bronzen medaille.

Flag of Russia.svg Keizerrijk Rusland: De Medaille voor de Campagne in China in Zilver en in Brons. 1901

Flag of Japan (1870-1999).svg Japanse Keizerrijk: De Militaire Eremedaille ter Herinnering aan de Bokseropstand (Japan) 1901

Flag of the United Kingdom (3-5).svg Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland: De Medaille voor de Oorlog in China in Zilver en in Brons. 1901

Flag of France.svg Frankrijk: De Herinneringsmedaille aan de Expeditie naar China (1901)

US flag 45 stars.svg Verenigde Staten: Voor het Amerikaanse leger was er de China-Campagnemedaille 1908

US flag 45 stars.svg Verenigde Staten:Voor de marine en de mariniers was er de China Ontzet Expeditiemedaille 1908

Flag of the German Empire.svg Duitse Keizerrijk: De China-Herdenkingsmunt in Zilver en in Brons. (1901)

Flag of Austria-Hungary (1869-1918).svg Keizerrijk Oostenrijk-Hongarije Dit land heeft geen herinneringsmedaille ingesteld.

Flag of Italy (1861-1946).svg Koninkrijk Italië: De Chinamedaille 1901