Adolf VI van Berg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adolf VI van Berg
-1348
Altenberg Grab Adolf2.JPG
Graaf van Berg
Periode 1308-1348
Voorganger Willem I
Opvolger Gerard
Vader Hendrik van Berg-Windeck
Moeder Agnes van Altena

Adolf VI van Berg (?, ? - ?, 3 april 1348) was een zoon van Hendrik van Berg-Windeck, de jongste zoon van Adolf IV van Berg, en van Agnes van Altena.

In 1308 volgde hij zijn kinderloos overleden oom Willem I van Berg op als graaf van Berg. Adolf was een trouw aanhanger van Lodewijk VI, trok met hem naar Italië voor de keizerskroning en kreeg het recht om zilveren munten te slaan. Door zijn huwelijk verwierf Adolf de lucratieve Rijntol in Duisburg, hetgeen de positie van Berg tegenover het aartsbisdom Keulen verstevigde. Tijdens zijn regeerperiode vielen er verschillende misoogsten, overstromingen en pestepidemieën te noteren en leed de bevolking onder de krijgsverrichtingen tussen Frederik de Schone en Lodewijk VI. Mülheim am Rhein verkreeg van hem in 1322 stadsrechten.

In 1312 was hij gehuwd met Agnes van Kleef, dochter van graaf Diederik VIII van Kleef, maar ze hadden geen kinderen. Gerard, zoon van hertog Willem VI van Gulik en echtgenoot van zijn nicht Margaretha, gravin van Ravensberg, zou hem opvolgen.