Adriaan Stoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Adriaan Stoop in 1931

Adriaan Stoop (Dordrecht, 18 oktober 1856Bloemendaal, 7 september 1935) was een Nederlands mijnbouwkundige, ondernemer en ontdekkingsreiziger. Hij studeerde in 1878 af aan de Technische Hogeschool Delft met een mijnbouwdiploma en vertrok kort daarna naar Nederlands-Indië.

Dordtsche Petroleum[bewerken]

In 1886 verwierf Stoop een van de eerste olieconcessies in Nederlands-Indië. Met geld van vrienden en familie richtte hij in 1887 de Dordtsche Petroleum-Industrie Maatschappij op. In 1896 keerde Stoop naar Nederland terug en verkocht publiekelijk aandelen van zijn vennootschap. Hij werd hiermee zeer rijk. Via een ruil van aandelen in 1911 is de vennootschap overgenomen door Koninklijke Olie, die daardoor de beschikking kreeg over een aantal oliebronnen op Java.

Sindsdien was Dordtsche Petroleum een houdstermaatschappij van Koninklijke Olie, welke niet veel meer deed dan het ontvangen dividend doorgeven aan haar aandeelhouders. (In 1948 werd de claimemissie van Koninklijke Olie gevolgd.) In maart 1992 had Dordtsche Petroleum een belang van 6,24% in (het aandelenkapitaal van) Koninklijk Olie (ongeveer 120 miljoen aandelen!). In 2000 is de houdstermaatschapppij overgenomen en is een einde gekomen aan de notering van (gewone en preferente) aandelen Dordtsche Petroleum aan de Amsterdamse effectenbeurs. De aandelen Koninklijke Olie zijn (kennelijk) verkocht en de vennootschap (in feite een zak met geld) heeft een andere bestemming gekregen.