Adrian Brine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Adrian Brine
Televisiedrama Martha (1974), met v.l.n.r. (onbekend), IJf Blokker, Adrian Brine, Berend Boudewijn en Carol van Herwijnen
Algemene informatie
Volledige naam Adrian Stanley Brine
Geboren Londen, 25 maart 1936
Geboorteplaats LondenBewerken op Wikidata
Overleden Amsterdam, 11 mei 2016
Overlijdensplaats AmsterdamBewerken op Wikidata
Werk
Beroep acteur, regisseur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Adrian Stanley Brine[1] (Londen, 25 maart 1936Amsterdam, 11 mei 2016) was een Engels-Nederlandse toneelregisseur en acteur. Hij was als zodanig werkzaam in Nederland, België en later ook in Frankrijk. Brine woonde vanaf de jaren zestig in Nederland.

Bij toneelgroep Globe was Brine artistiek directeur en regisseerde hij onder andere de voorstelling Equus van de Engelsman Peter Shaffer. Bij het Publiekstheater bracht hij het toneelstuk Bedrog van Harold Pinter. Verder regisseerde Brine een groot aantal vrije producties, zoals Liefde half om half met Mary Dresselhuys en Ko van Dijk, The Price van Arthur Miller en de afscheidsvoorstelling van John Kraaijkamp sr.

In Frankrijk ontving Brine de prestigieuze toneelprijs de Molière voor zijn regie van De ideale echtgenoot van Oscar Wilde. In België werd hij onderscheiden als Ridder in de Kroonorde. Als acteur speelde Brine onder meer in de films Max Havelaar, Het meisje met het rode haar en De Schorpioen.

Adrian Brine was gedurende meer dan vijftig jaar de levenspartner van de Nederlandse castingdirector Hans Kemna.