Adrian Mole

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Adrian Mole is de fictieve hoofdpersoon in een serie dagboeken van de hand van de Engelse schrijfster Sue Townsend.

Personage[bewerken]

Adrian deed zijn intrede in een hoorspel van de BBC in 1982. Het succes van de opeenvolgende boeken leidde tot een aantal verfilmingen voor televisie. Deze verfilmingen zijn onder meer op de Nederlandse televisie te zien geweest.

De serie omvat acht dagboeken, waarin Adrian Albert Mole, geboren op 2 april 1967 in Leicester (in sommige boeken 1968), zijn gedachten en belevenissen beschrijft vanaf zijn 13-jarige leeftijd. Adrian is de zoon van George en Pauline Mole, en krijgt later nog een zusje, Rosie, van wie de afstamming lange tijd niet geheel duidelijk is. In The Prostate Years komt na een DNA-test uit dat de voormalige buurman Mr. Lucas Rosies vader is.

In het eerste deel maken wij kennis met de puberale zieleroerselen van Adrian, met zijn getroubleerde ouders, zijn grootmoeder, de hond en zijn onblusbare liefde voor Pandora Braithwaite. Behalve aandacht voor zijn eigen situatie, zijn dromen en fantasieën over een leven met Pandora en als gevierd dichter en romanschrijver, heeft hij ook een duidelijk sociaal gevoel, zeker ten opzichte van zijn grootmoeder, maar ook voor de norsige en morsige bejaarde Bert Baxter en diens late liefde Queenie, voor wie hij veel overheeft.

Hoewel Pandora op den duur andere mannen boven hem verkiest en hem op het gebied van carrière-ontwikkeling overvleugelt, blijft hij van haar dromen en geloven in zijn onvervulde ambities. Op hilarische wijze beschrijft Townsend de ontwikkelingen in het karakter van Adrian, zijn neurotische persoonlijkheid en de tragische manier waarop hij in geen van zijn aspiraties slaagt. Kenmerkend voor de dagboeken is dat Adrian tamelijk naïef in het leven staat, en veel dingen niet doorheeft, terwijl de lezer tussen de regels door begrijpt wat er werkelijk aan de hand is. Ook is hij dikwijls zelfzeker in zijn voorspellingen en uitspraken, terwijl de lezer al weet dat ze verkeerd zijn, zoals zijn geloof in de echtheid van het dagboek van Hitler of in de Iraakse overwinning in de Golfoorlog. Maar Adrian Mole is meer dan een karikatuur. Townsend slaagt erin van hem een persoon van vlees en bloed te maken, en beschrijft de mislukkingen en teleurstellingen in zijn leven met grote compassie waardoor lezers zich met Adrian kunnen identificeren. Daarnaast weet Townsend een mooi beeld te schetsen van de ten tijde van elk boek heersende 'lifestyle' en trends en de politieke achtergrond in Engeland: van Thatcher in de jaren tachtig, John Major in de jaren negentig tot de 'new left' jaren van Tony Blair. Zijn voormalige liefje Pandora schopt het zelfs tot onderminister onder Blair, maar belandt op een zijspoor wanneer ze zich tegen de inval in Irak keert.

Hoewel de schrijfster aanvankelijk aangaf dat met Adrian Mole and the Weapons of Mass Destruction, de serie ten einde zou zijn, verscheen in november 2009 alsnog een vervolg, 'Adrian Mole: the Prostrate Years'[1] .

De dagboeken[bewerken]

  • The Secret Diary of Adrian Mole, Aged 13 and 3/4 (1982)
  • The Growing Pains of Adrian Mole (1985)
  • The True Confessions of Adrian Mole (1989)
  • Adrian Mole: The Wilderness Years (1993)
  • Adrian Mole: The Cappuccino Years (1999)
  • Adrian Mole and the Weapons of Mass Destruction (2004)
  • The Lost Diaries of Adrian Mole, 1999-2001 (2008)
  • Adrian Mole: The Prostrate Years (2009)

Alle dagboeken zijn, met uitzondering van The Prostrate Years, ook in het Nederlands verschenen bij Uitgeverij De Fontein. Het verhaal Mole cooks his Goose is een kort verhaal dat alleen in Radio Times (december 1993) is gepubliceerd.

Trivia[bewerken]

De schrijver Adrian Plass schreef begin jaren 1990 een satirisch boek over christenen, getiteld "The sacred diary of Adrian Plass, aged 37 3/4", waarin hij gebruikmaakt van hetzelfde naïeve perspectief.

Externe link[bewerken]