Adrianus Remiëns

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Adrianus ("Adriaan" of "Janus") Remiëns (Amsterdam, 8 januari 1890 – aldaar, 8 september 1972) was een Nederlands kunstenaar. Van hem zijn schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken bekend.

Remiëns kreeg zijn opleiding aan de Tekenschool voor Kunstambachten te Amsterdam en werd beïnvloed door zijn docent Joseph Mendes da Costa. Remiëns werkte enige tijd voor Kunstaardewerkfabriek Regina te Gouda. Hij werkte voornamelijk vanuit Amsterdam, Schoorl, Blaricum, Laren (Noord-Holland) en weer Amsterdam. Van 1919 tot 1948 was hij getrouwd met Jetske Dionysia Gangel.

De werken van Adrianus Remiëns waren in de jaren 20 van de 20e eeuw populair in Amsterdam. Hij heeft diverse gevelornamenten geleverd zoals de Twee arenden, en een ander gevelornament in de vorm van een arend. Ook zijn zijn werken terug te vinden op en nabij de Lau Mazirelbrug te Amsterdam. Hij werd ingeschakeld voor het versieren van viaducten ten behoeve van de Ringspoorlijn, die in de jaren 30 zou worden aangelegd, maar die uiteindelijk pas in de jaren 80 voltooid werd. De beelden bestemd voor de viaducten zijn daarom geplaatst in de Nieuwe Hoogstraat.

A.M. de Jong heeft in 1929 een aantal essays geschreven over het werk van Remiëns met foto’s van een aantal van diens kunstwerken.