Naar inhoud springen

Aduardkapel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Hartenhof (overleg | bijdragen) op 30 dec 2016 om 15:32. (formulering aangepast - woordherhaling vermeden - was geen ontvangstruimte voor Van Os persoonljk)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Aduardkapel
Aduardkapel voor aanvang van de renovatie van het Rijksmuseumgebouw in 2005
Aduardkapel voor aanvang van de renovatie van het Rijksmuseumgebouw in 2005
Locatie
Locatie Rijksmuseumgebouw, Amsterdam
Status en tijdlijn
Oorspr. functie stijlkamer
Bouw gereed 1885
Bouwinfo
Architect Pierre Cuypers
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Aduardkapel is een zaal en voormalige stijlkamer in het Rijksmuseumgebouw gebaseerd op het interieur van de Abdijkerk in Aduard.

Ontstaan

De stijlkamer is in 1885 door Pierre Cuypers in 1885 ingericht. In die tijd had de abdijkerk nog een verlaagd plafond en de muren waren gestuct. Hierdoor was Cuypers genoodzaakt een aantal onderdelen te interpreteren aan de hand van muurdelen in een onderwijzerswoning die als bovenverdieping gebouwd was. De verdere invulling van de zaal is gedaan aan de hand van andere kerkelijk voorbeelden.

Interieur

De geschilderde apostelen en heilige zijn geïnspireerd op de Michaeliskirche in Hildesheim in Duitsland en de Sint-Gereonskerk in Keulen. De vloer, tegenwoordig bedekt met parket, is van een klooster in Grasse in Frankrijk. De gebrandschilderde ramen zijn gebaseerd op een tegelpatroon uit de abdij van Cîteaux.[1] Een glas-in-loodraam (het Mauritsraam, oorspronkelijk afkomstig uit het Brabantse Kruisherenklooster) is begin jaren negentig geplaatst in een van de vensters.[2]

Het tongewelf is afgeleid van de kloosterkerk Saint-Martin-des-Champs in Parijs (tegenwoordig het Musée des arts et métiers). De sterren op het plafond vormden de inspiratie voor het kunstwerk van Richard Wright op het plafond in de zaal naast de nachtwachtzaal.[3]

Gebruik

De Aduardkapel was van 1990 tot 2003 in gebruik als ontvangstruimte.[4] Sinds de renovatie van het Rijksmuseumgebouw in 2013 maakt de kapel deel uit van de tentoonstellingsruimte. De wanden zijn aan het zicht onttrokken door voorzetwanden.

Zie de categorie Rijksmuseum Amsterdam - Room 1.3 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.