Advanced Encryption Standard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In de cryptografie is Advanced Encryption Standard (AES) een computerversleutelingstechniek (encryptie). Het is de opvolger van de "Data Encryption Standard" (DES).

AES is een subset van het Rijndael-algoritme waarbij de blokgrootte 128-bits is, en de sleutel 128, 192 of 256 bits. Rijndael zelf kan alle blokgrootten en sleutels aan die een veelvoud zijn van 32-bit met een minimum van 128-bit en een maximum van 256-bit.

In programma's zoals WinRAR, WinZip, PowerArchiver, e.d. wordt AES als encryptie aangeboden.

Geschiedenis[bewerken]

DES voldeed niet meer en was te makkelijk te kraken voor de huidige snelle computers. Daarom startte op 2 januari 1997[1] het Amerikaans Nationaal Instituut voor Standaardisatie en Technologie (NIST) een wereldwijde wedstrijd om tot een nieuwe AES (Advanced Encryption Standard) te komen die de verouderde DES zou vervangen.

Verschillende grote kandidaten, zoals IBM en RSA Security stuurden hun algoritmen in. Op 2 oktober 2000 werd de winnaar bekendgemaakt: Rijndael van Vincent Rijmen en Joan Daemen uit Leuven. Hun algoritme is gekozen vanwege de combinatie van veiligheid, prestatie, efficiëntie, eenvoud en flexibiliteit.