Afûk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Algemiene Fryske Ûnderrjocht Kommisje
Geschiedenis
Opgericht 1924
Structuur
Plaats Leeuwarden, Friesland
Media
Website www.afuk.nl

De Algemiene Fryske Ûnderrjocht Kommisje (Afûk) (Nederlands: algemene Friese onderwijscommissie) is een instelling op het gebied van de Friese taal en cultuur. De instelling die gevestigd is in Leeuwarden bestaat sinds 1924.

De meest in het oog springende functie van de Afûk is die van boekhandel en cursusinstituut. De Afûk verkoopt met name boeken op het gebied van Friese taal en cultuur, en heeft ook een aanbod aan cd’s en andere Friese artikelen. Sinds de oprichting organiseert de Afûk door de hele provincie Friesland op verschillende niveaus cursussen Fries voor zowel Friestaligen als niet-Friestaligen. Het aanbod varieert van cursussen grammatica, schrijfvaardigheid, geschiedenis, spreekvaardigheid, leesvaardigheid tot spoedcursussen op maat en eduFrysk, de digitale leermethode Fries.

De Afûk herbergt ook een uitgeverij, die jaarlijks tientallen boeken uitbrengt. Daaronder zijn veel leermiddelen over Friese taal, cultuur en geschiedenis, maar ook Friestalige romans, dichtbundels en kinderboeken. De Afûk is ook uitgever van het cultureel opinieblad De Moanne en het blad Heit en Mem voor jonge ouders en opvoeders.

De Afûk beschikt ook over een taaladviesbureau met een vertaalafdeling die teksten van het Nederlands naar het Fries vertaalt en vice versa.

Verder doet de Afûk aan leerplanontwikkeling, zowel voor de eigen cursussen als voor het Friese taal- en cultuuronderwijs op scholen.

Andere bekende projecten waaraan de Afûk meewerkt zijn het voorlichtingsproject Tomke over meertalige opvoeding van kleine kinderen en de Praat mar Frysk-campagne waaraan o.a. Doutzen Kroes haar ambassadeurschap heeft verleend.

De Afûk is gehuisvest aan de Boterhoek in Leeuwarden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]