Afûk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Algemiene Fryske Ûnderrjocht Kommisje
Opgericht 1924
Plaats Leeuwarden, Fryslân
Website

De Algemiene Fryske Ûnderrjocht Kommisje (Afûk) (Nederlands: algemene Friese onderwijscommissie) gevestigd in Leeuwarden is een instelling op het gebied van de Friese taal en cultuur. De instelling bestaat sinds 1924.

De meest in het oog springende functie van de Afûk is die van boekhandel en cursusinstituut. De Afûk verkoopt met name boeken op het gebied van Friese taal en cultuur, en heeft ook een aanbod aan cd’s en andere Friese artikelen. Sinds haar oprichting organiseert de Afûk door de hele provincie op verschillende niveau’s cursussen Fries voor zowel Friestaligen als niet-Friestaligen. Het aanbod varieert van cursussen grammatica, schrijfvaardigheid, geschiedenis, spreekvaardigheid, leesvaardigheid tot spoedcursussen op maat en eduFrysk, de digitale leermethode Fries.

De Afûk herbergt ook een uitgeverij, die jaarlijks tientallen boeken uitbrengt. Daaronder zijn veel leermiddelen over Friese taal, cultuur en geschiedenis, maar ook Friestalige romans, dichtbundels en kinderboeken. De Afûk is ook uitgever van het cultureel opinieblad De Moanne en het blad Heit en Mem voor jonge ouders en opvoeders.

De Afûk beschikt ook over een taaladviesbureau met een vertaalafdeling die teksten van het Nederlands naar het Fries vertaalt en vice versa.

Verder doet de Afûk aan leerplanontwikkeling, zowel voor de eigen cursussen als voor het Friese taal- en cultuuronderwijs op scholen.

Andere bekende projecten waaraan de Afûk meewerkt zijn het voorlichtingsproject Tomke over meertalige opvoeding van kleine kinderen en de Praat mar Frysk-campagne waaraan o.a. Doutzen Kroes haar ambassadeurschap heeft verleend.

De Afûk is gehuisvest aan de Boterhoek in Leeuwarden.

Externe link[bewerken]