Affero General Public License

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
GNU Affero General Public License
Het GNU-logo
Het GNU-logo
Versie 3
Auteursrecht Free Software Foundation
Datum 19 november 2007
OSI-goedgekeurd Ja[1]
Debian-goedgekeurd Ja[2]
Vrije software Ja
GPL-compatibel Ja
Copyleft Ja
Linken toegestaan met GPL v.3
Portaal  Portaalicoon   Informatica
Vrije software

De GNU Affero General Public License of GNU AGPL is een vrije-softwarelicentie uitgebracht door de Free Software Foundation. De GNU AGPL is vergelijkbaar met de GNU General Public License, met een toegevoegde sectie voor het gebruik van software over een computernetwerk. Het maakt daarmee een einde aan wat bekendstaat als de application service provider loophole van de GNU General Public License. De toegevoegde sectie vereist dat de complete sourcecode beschikbaar wordt gesteld aan elke gebruiker van het AGPL-werk, zoals webapplicaties.

De Free Software Foundation zou de licentie adviseren voor alle software dat gebruikelijk is op een netwerk.[3]

Opmerking: De GNU Affero General Public License is niet hetzelfde wettelijke document als de Affero General Public License, wel zijn ze gelijkwaardig in intentie en effectiviteit.

Geschiedenis[bewerken]

In 2000, tijdens de ontwikkeling van een e-learning- en e-servicebusinessmodel, sprak Henri Poole met Richard Stallman in Amsterdam over de ASP-loophole in de GPLv2. In de navolgende maanden bespraken Stallman en Poole verschillende benaderingen om het probleem op te lossen. In 2001 richtte Poole Affero, Inc op (een webservicesbedrijf), waarvoor hij een licentie nodig had dat verspreiding vereiste van andere bedrijven die gebruikmaakten van de broncode en hiervan afgeleide werken maakten. Hiervoor nam Poole contact op met Bradley M. Kuhn en Eben Moglen van de Free Software Foundation voor een advies op de nieuwe licentie. De AGPL werd geschreven en gepubliceerd in maart 2002 door Kuhn en Moglen voor Poole voor gebruik binnen het Affero-project. Poole verkreeg toestemming van de Free Software Foundation voor de release van de afgeleide GPL, met de naam Affero General Public License.

In de originele opzet van de licentieontwerpers zouden de speciale aspecten van de Affero-licentie in de GPLv3 ondergebracht worden, uiteindelijk werd er besloten om een aparte licentie uit te brengen. De naam Affero werd behouden in de uiteindelijke naam GNU Affero General Public License.

Relatie met de GPL[bewerken]

Hoewel de AGPL geschreven is met toestemming van de Free Software Foundation leiden de additionele vereisten in de AGPL tot incompatibiliteit met GPL-versie 2, met als resultaat dat componenten uit deze twee versies niet samengevoegd kunnen worden in een enkel werk.

Als gevolg heeft de Free Software Foundation het beheer overgenomen van de Affero General Public License en het hernoemd naar de GNU Affero General Public License (versie 3), de GNU General Public License (versie 3) bevat een clausule (sectie 13) dat expliciet onderling linking toestaat tussen deze twee licenties.

Als upgradepad van de Affero AGPLv1 naar de FSF's AGPLv3 heeft Affero, Inc. de AGPLv2[4] gepubliceerd, dat gezien kan worden als een transitionele licentie.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]