Naar inhoud springen

Aga Khan IV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Karīm al-Hussaynī, Āgā Khān IV
سمو الأمیر شاہ کریم الحسیني آغا خان الرابع
Aga Khan IV in 2014
Titel Āgā Khān
Religie Islam
Stroming Ismaïlisme
Echte naam Karīm al-Hussaynī
Geboortedatum 13 december 1936
Geboorteplaats Creux-de-Genthod
Spiritueel ambt
Ambt 49ste Imām van de Shia Imami Ismaili Moslims
Periode 1957-heden
Voorganger Aga Khan III
Portaal  Portaalicoon   Religie
Islam

Karīm al-Hussaynī, Āgā Khān IV (Arabisch: سمو الأمیر شاہ کریم الحسیني آغا خان الرابع) (Creux-de-Genthod, 13 december 1936) is de 49ste en huidige Imām van de Shia Imami Ismaili Moslims. Hij bekleedt deze positie en heeft de titel van Āgā Khān sinds 11 juli 1957. De Āgā Khān is verantwoordelijk voor de interpretatie van het geloof voor zijn volgelingen en als onderdeel van zijn imamschap probeert hij de kwaliteit van hun leven en van de gemeenschap waarin zij leven te verbeteren.

De Āgā Khān is vooral geïnteresseerd in het bestrijden van de armoede in de wereld, de verbetering van de status van de vrouw en de promotie van Islamitische cultuur, kunst en architectuur.

Geboorte en jeugd[bewerken | brontekst bewerken]

Aga Khan IV is de oudste zoon van prins Aly Khān, een Pakistaans voorvechter van de rechten van de Ismaïlieten, paardenkenner en playboy (1911-1960) en diens eerste vrouw, de Franse prinses Tajudowlah, voorheen Joan Barbara Yarde-Buller (1908-1997). Zijn ouders scheidden in 1949 en prins Aly Khān trouwde later met de Amerikaanse actrice Rita Hayworth, met wie hij een dochter kreeg, prinses Yasmin Āgā Khān. Prins Aly Khan werd bij de dood van zijn vader in diens testament overgeslagen toen de titel Aga Khan rechtstreeks zijn oudste zoon ten deel viel.

De Āgā Khān bracht zijn jeugd door in Nairobi.[1] Hij studeerde in 1959 af aan de Harvard University met een BA in islamitische geschiedenis.

Huwelijken[bewerken | brontekst bewerken]

De Āgā Khān trouwde met het Engelse model Sarah (Sally) Croker-Poole, nu getiteld Begum Salima Āgā Khān, op 22 oktober 1969 (burgerlijk) en 28 oktober 1969 (religieus) in zijn huis in Parijs. Het paar was 25 jaar getrouwd. Het huwelijk, waaruit 3 kinderen voortkwamen, eindigde in 1995 door scheiding.

De Āgā Khān trouwde met zijn tweede vrouw, Gabriele Thyssen (gescheiden echtgenote van Karl-Emich Prinz zu Leiningen, 1952), in Aiglemont op 30 mei 1998. Voor het huwelijk bekeerde de vrouw zich tot de islam. Zij is nu Begum Inaara Āgā Khān. Met haar heeft de Āgā Khān een zoon, prins Aly Muhammad Āgā Khān (7 maart 2000), en een stiefdochter, Theresa zu Leiningen. Het paar scheidde in 2007, de scheiding werd definitief in 2011.

Persoonlijke rijkdom en inkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De rijkdom van de Āgā Khāns werd in 2008 geschat op een miljard dollar.[2]

Men berichtte op 19 september 2019 dat de Aga Khan in 2015 voor om en nabij de twintig miljoen euro was opgelicht. Hij had geld overgemaakt aan de oplichters in de veronderstelling dat het bestemd was als losgeld voor Franse gegijzelden van Daesj. De oplichters deden zich voor als toenmalig minister van defensie Jean-Yves Le Drian.[3]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Over Zijne Hoogheid de Aga Khan (AKDN)