Agathias Scholastikos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Agathias (Oudgrieks: Ἀγαθίας σχολαστικός) (536 - 582), bijgenaamd Scholasticus / Σχολαστικός (d.i. advocaat), was een Byzantijnse jurist en schrijver.

Hij werd geboren te Myrina in de Aeolis (d.i. het noordelijke deel van de westkust van Klein-Azië), studeerde rechtsgeleerdheid in Alexandrië en oefende een rechtspraktijk uit in Constantinopel tot aan zijn dood.

Het meest is hij bekend om zijn verzameling epigrammen, waarop de Anthologia Palatina in grote mate is gebaseerd. Buiten zijn voorwoord (Anth. Pal. IV, 3) bevat de Anthologia Palatina nog een honderdtal epigrammen van zijn hand, meestal elegant geschreven, maar vrij levenloze bewerkingen van alexandrijnse taal en thematiek.

Agathias schreef ook een historisch werk over de regering van keizer Justinianus, bedoeld als vervolg op Procopius. Het werk bestrijkt de jaren tussen 552 en 558, en is tegelijk romantisch en poëtisch van toon. Deze Historiën, gemodelleerd naar Thucydides, zijn de enige bron over de sluiting van de Platoonse Academie en de vlucht van de filosofen naar Perzië.