Agrarisch Dagblad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Agrarisch Dagblad
Type Landelijk dagblad
Formaat tabloid
Eerste editie 1986
Uitgeverij(en) Reed Business
Oplage 14.000 (2004)
Hoofdredacteur Jan Vullings
Land(en) Nederland
Talen Nederlands
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Media

Het Agrarisch Dagblad is de eerste en enige onafhankelijke krant voor de land- en tuinbouw in Nederland. De krant is in 1986 opgericht door uitgeverij Kluwer en in 1989 overgenomen door Misset Uitgeverij in Doetinchem, die het nu uitgeeft.

De krant verschijnt vijf dagen per week: van dinsdag tot en met zaterdag. De redactie omvat ongeveer 36 mensen. De krant heeft een oplage van ongeveer 14.000. De verspreiding gaat via de post.

De eerste hoofdredacteur was de Friese journalist en schrijver Hylke Speerstra, die later de leiding kreeg over de Leeuwarder Courant. Het hoofdredacteurschap werd na hem vervuld door Bart Edel, Theo Léoné, Ron Abram, Jeen Akkerman, Bert Westenbrink en Roel Leferink. Huidig hoofdredacteur is Jan Vullings.

De krant richt zich op boeren en tuinders en hun omgeving. In 2003 was het Agrarisch Dagblad de eerste betaalde krant in Nederland die de overstap maakte van zogenoemde broadsheet naar compact of tabloidformaat.

Op 11 november 2010 maakte uitgever Reed Business bekend dat het Agrarisch Dagblad de eerste multimediale nieuwsleverancier voor de boer, tuinder en agribusiness in Nederland wordt onder de vlag van agd.media. De nieuwe formule is op 2 december 2010 van start gegaan en bestaat uit een nieuwswebsite, drie kranten per week, iedere dag een digitale nieuwsbrief, mobiele applicaties en tal van extra's zoals het agrarisch weerbericht en marktmonitoren. Daarnaast wordt iedere werkdag een dagelijks agrarisch tv-journaal aangeboden. De krantenedities verschijnen in de vorm van agd.dinsdag, agd.donderdag en agd.weekend (deze verschijnt op vrijdag). Hiermee was de naam van het vertrouwde Agrarisch Dagblad verdwenen.

Vanaf 3 januari 2012 is deze krant verdergegaan onder de naam Boerderij Vandaag. De nieuwe krant verschijnt vier keer per week: op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag. Met op vrijdag ook het nieuwe product Boerderij Weekend, een speciale bijlage met achtergronden, interviews en opinies. Het is de bedoeling de samenwerking tussen de krant en het bekende weekblad Boerderij te versterken.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]