Agrilus planipennis

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Essenprachtkever Agrilus planipennis
Agrilus planipennis 001.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Buprestidae (Prachtkevers)
Geslacht:Agrilus
Soort
Agrilus planipennis
Fairmaire, 1888
Afbeeldingen Essenprachtkever Agrilus planipennis op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Essenprachtkever Agrilus planipennis op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De essenprachtkever (Agrilus planipennis) is een kever die behoort tot de familie prachtkevers (Buprestidae). De soort komt nog niet voor in de Benelux.

Beschrijving[bewerken]

Dit insect lijkt door het sterk gekielde lichaam en strakke vormen meer op een cicade dan op een kever. Het lichaam is zowel aan de boven- als onderzijde geheel groen van kleur met een metaalachtige glans. De dekschilden zijn wat donkerder, het borststuk neigt meer naar rood. De lengte exclusief tasters is ongeveer 8 - 14 millimeter. Uiterlijk lijkt de soort sterk op de eikenprachtkever (Agrilus biguttatus), die tot hetzelfde geslacht behoort. Een belangrijk verschil is echter dat deze laatste soort vier witte vlekjes op de dekschilden heeft, die Agrilus planipennis mist.
De larve is melkwit, wormachtig en sterk gesegmenteerd. De kop is niet veel groter dan de segmenten maar steekt wat af door een geeloranje kleur.

Algemeen[bewerken]

Schadebeeld.

Agrilus planipennis is een zeer schadelijke soort, die oorspronkelijk uit Eurazië tot in China en Japan voorkomt, maar zich heeft verspreid naar onder andere de Verenigde Staten en Canada. Sinds zijn komst in de jaren negentig heeft de kever zo'n zes miljoen bomen geveld, en blijft zich verspreiden. De kever zelf is niet zo schadelijk, maar de larve eet de bast van soorten als zachte es (Fraxinus pennsylvanica). Dit gebeurt in een dergelijk rap tempo dat de boom volledig geringd wordt en de bast eraf valt waarna de boom sterft. In het natuurlijke verspreidingsgebied eten de larven ook andere plantensoorten, maar hierbuiten is dit niet waargenomen.