Ahrens-Fox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ahrens-Fox brandweerauto uit 1927 in het Nationaal Brandweermuseum

Ahrens-Fox was een Amerikaans merk van motorbrandspuiten. In Europa is dit merk alleen ingezet bij de brandweer van Rotterdam.

Rotterdam[bewerken]

Op 2 maart 1926 besloot het gemeentebestuur van Rotterdams op advies van de toenmalige directeur van de Gemeentelijke Vervoer- en Motordienst (GVMD) dr.ir.M.F. de Bruyne tot aanschaffing van modern auto-brandweermaterieel. Besloten werd een vijftal personen- en materiaalwagens, een autoladderwagen en een zevental motorbrandspuiten aan te schaffen. Voor de zeven autospuiten werd gezocht naar een type motorbrandspuit met een grote wateropbrengst en een hoge kwaliteit. Na orientatie viel de keuze op het Amerikaanse merk “Ahrens Fox”. Naast andere bekende merken brandweervoertuigen, zoals Seagrave en American-La-France, was Ahrens Fox in Cincinnati (Ohio) een van de meest gerenommeerde fabrikanten van brandweermaterieel in de Verenigde Staten van Noord-Amerika. Bij de keuze voor de fabrikant Ahrens Fox werd was vooral doorslaggevend dat deze fabrikant de motorbrandspuiten leverde met zogenaamd grootvermogen plunjerpompen, geheel in eigen beheer, dus chassis, motor en pomp. De pomp was voor op het chassis geplaatst, waardoor motor en cabine naar achteren waren geschoven en waardoor de chauffeur halverwege de lengte van het voertuig zat. De Rotterdamse Ahrens Fox autospuiten waren uitzonderlijk in Europa. In het toenmalige Nederlands-Indie zijn bij de brandweer van Soerabaje (Java) zijn destijds wel enkele Ahrens Foxen in dienst geweest. Aanvankelijk werd in december 1926 een serie van zeven Ahrens-Foxen van het type M-X-2 besteld die een pompcapaciteit van 750 gallon per minuut hadden. Een nadeel was echter dat er bij deze wagens alleen op de achterwielen geremd kon worden. Na enige overweging werd deze order in augustus 1927 alsnog gewijzigd in een bestelling voor zeven stuks van het toen nieuwere type N-S-2 die een sterkere motor en een grotere wateropbrengst van 1000 gallon per minuut (3875 liter per minuut) had. De uiteindelijke geleverde uitvoering had bovendien cardan-aandrijving in plaats van de oorspronkelijke aandrijving door middel van kettingoverbrenging. Deze wagens werden, in tegenstelling tot het eerst gekozen type M-X-2, nu geleverd met vier geremde wielen.

De Ahrens Fox motorbrandspuiten werden gebouwd in de fabriek in Cincinnati in de staat Ohio in de Verenigde Staten van Amerika. De chassis met motor en pomp samengebouwd werden per stuk in een grote transportkist met o.a. het S.S. Rijndam van de Holland-Amerika Lijn naar Nederland verscheept en tussen 14 februari en 12 maart 1928 in Rotterdam op het terrein van de centrale werkplaatsen van de GVMD afgeleverd. De wagens werden hier in eigenbeheer door de GVMD afgebouwd en ingericht. Tussen december 1928 en februari 1929 werden de voertuigen in dienst gesteld. Enkele jaren later zouden vier van de zeven autospuiten nog een gesloten bestuurderscabine krijgen.

Behalve het imposante uiterlijk van deze voertuigen waren ook de technische prestaties opvallend. De 6-cilinder in lijn geplaatste motor was speciaal voor brandweerdoeleinden ontworpen. De maximumsnelheid bedroeg ongeveer 75 km/u. Deze motor was, zoals in de praktijk bewezen, bijzonder geschikt voor zogenaamd duurbedrijf.De pomp was uitgevoerd als dubbelwerkende 4-cilinderpomp met de sterk in het oog vallende zuig- en perswindketel. De maximale pompcapaciteit bedroeg ruim 1000 gallons of ruim 3875 liter water per minuut bij 1100 omwentelingen per minuut van de motor, bij 80 meter opvoerhoogte.De pomp bestond uit twee helften, die beiden of een van beide met de motor konden worden gekoppeld

Eén van de zeven wagens is op 10 mei 1940 verloren gegaan bij de luchtaanval op vliegveld Waalhaven. De laatste Ahrens-Fox heeft in Rotterdam dienstgedaan tot 1972. De overige zes Ahrens Foxen bestaan echter nog steeds. In het Nationaal Brandweermuseum in Hellevoetsluis en in het Brandweermuseum Borculo zijn nog werkende exemplaren te bewonderen (resp. de voormalige A2 en A4). Ook de ROTEB, dienst van de gemeente Rotterdam, beschikt over een gereviseerd en nog werkend exemplaar (de voorm. A6). Een vierde is opgenomen in het Louwman Automobielmuseum in Den Haag (de voorm. A7). Bij een particulier verzamelaar zijn twee voertuigen in bezit geraakt en aldaar gerestaureerd (de voorm. A3 en A5). De A3 is daarna sinds 2014 weer teruggekeerd als museumvoertuig bij de Rotterdamse ROTEB naast de aldaar aanwezige A6. De autospuiten A3, A4 en A5 hebben een gesloten bestuurderscabine, de A2, A6 en A7 hebben de originele open uitvoering.

Externe links[bewerken]