Ahrenshoop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ahrenshoop
Gemeente in Duitsland Vlag van Duitsland
Ahrenshoop (Mecklenburg-Voor-Pommeren)
Ahrenshoop
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren Mecklenburg-Voor-Pommeren
Landkreis Vorpommern-Rügen
Amt Darß/Fischland
Coördinaten 54° 23′ NB, 12° 25′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,27 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
651
(124 inw./km²)
Hoogte 3 m
Burgemeester Hans Götze
Overig
Postcode 18347
Netnummer 038220
Kenteken VR
Gemeentenr. 13 0 73 002
Website www.ostseebad-ahrenshoop.de
Situering
Kaart van Ahrenshoop
Ligging van Ahrenshoop in de Landkreis Vorpommern-Rügen
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Ahrenshoop is een gemeente in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren, die deel uitmaakt van de Landkreis Vorpommern-Rügen. De gemeente telt 651 inwoners.[1] Ahrenshoop is een populaire badplaats, die de titel Ostseebad voert. De plaats staat bekend als kunstenaarskolonie.

Ahrenshoop ligt op het eiland Darß, dat tot Pommeren behoorde. Het lag aan de noordkant van de Loop, het water dat Darß scheidde van het Mecklenburgse Fischland. Inmiddels is de Loop ten gevolge van verlanding verdwenen. De Grenzstraße geeft het verloop van de historische grens aan. Ahrenshoop heeft zich in de loop der jaren naar het zuiden toe uitgebreid. Na 1945 annexeerde het ook Althagen en Niehagen, die beide op Fischland liggen. Deze plaatsjes liggen aan het binnenwater van de Saaler Bodden, terwijl Ahrenshoop zelf direct aan het Oostzeestrand ligt.

De eerste kunstenaar die zich in Ahrenshoop vestigde, was in 1892 de landschapsschilder Paul Müller-Kaempff. Hij stichtte er twee jaar later samen met Friedrich Wachenhusen een schildersschool. In 1909 werd de Kunstkaten gebouwd, waar tentoonstellingen plaatsvonden. Het Kunstmuseum Ahrenshoop toont sinds 2013 werk van de vele kunstenaars die in de loop van de tijd in Ahrenshoop gewoond en gewerkt hebben.

Het dorpsbeeld van Ahrenshoop, Althagen en Niehagen wordt gekenmerkt door rietgedekte huizen.

Vanaf Ahrenshoop strekt zich naar het zuiden toe een klifkust uit. De actieve kliffen van dit Hohes Ufer zijn tot 20 meter hoog.


Zie de categorie Ahrenshoop van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.