Naar inhoud springen

Aimo Cajander

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Aimo Cajander
Aimo Cajander
Volledige naam Aimo Kaarlo Cajander
Geboren 4 april 1879
Overleden 21 januari 1943
Geboorteland Finland
Standaardafkorting Cajander
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Aimo Cajander aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Aimo Kaarlo Cajander (Uusikaupunki, 4 april 1879 - Helsinki, 21 januari 1943) was een Fins botanicus en politicus.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Cajander studeerde biologie en bosbouw aan de Universiteit van München. Van 1911 tot 1934 was hij hoogleraar bosbouw en bosbehoud aan de Universiteit van Helsinki. Van 1934 tot 1943 was hij secretaris-generaal bosbeheer in Finland.

Naast botanicus en bosbouwkundige was Cajander ook politiek actief. Hij was een van de leiders van de Nationale Progressieve Partij (Kansallinen Edistyspuolue). In 1922 werd hij voor de eerste keer premier. In 1924 en van 1937 tot 1939 was hij opnieuw premier. Tijdens zijn laatste periode als premier traden er spanningen op tussen Finland en de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie eiste in 1938/1939 een aantal "grenscorrecties" aan de Fins-Russische grens en de vestiging van militaire bases op de Ålandseilanden. Cajander was slechts bereid tot enkele kleine concessies, maar weigerde akkoord te gaan met grote territoriale eisen. Op 30 november 1939 viel de USSR Finland aan. Cajander werd daags daarna vervangen door zijn partijgenoot Risto Ryti.

Cajander overleed op 63-jarige leeftijd, midden in de Vervolgoorlog.

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Cajanders naam is verbonden met het "Cajander-model", de militaire uitrusting van de Finse militair, bestaande uit een zeer eenvoudig uniform, een helm- of pet met embleem en een geweer.

Als botanicus onderzocht hij de structuur van de bossen. Hij is de grondlegger van de Noord-Europese School voor vegetatiekunde. Bodemgesteldheid speelt een belangrijke rol in zijn werk.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Voorganger:
Juho Heikki Vennola
Premier van Finland
1922
Opvolger:
Kyösti Kallio
Voorganger:
Kyösti Kallio
Premier van Finland
1924
Opvolger:
Lauri Johannes Ingman
Voorganger:
Kyösti Kallio
Premier van Finland
1937-1939
Opvolger:
Risto Heikki Ryti
Zie de categorie Aimo Cajander van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.