Air Midwest Express-vlucht 5481

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Air Midwest-vlucht 5481
Beech 1900 D.JPG
Overzicht
Datum 8 januari 2003
Type ramp te zwaar beladen, gebrekkig onderhoud
Locatie Charlotte (North Carolina), Verenigde Staten
Doden 21
Vliegtuig(en)
Vliegtuigtype Beechcraft 1900D
Maatschappij Air Midwest
Vertrekpunt Charlotte/Douglas International Airport
Eindbestemming Greenville-Spartanburg International Airport
Passagiers 19
Bemanning 2
Overlevenden 0
Lijst van luchtvaartongevallen
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Air Midwest-vlucht 5481 werd uitgevoerd met een vliegtuig van het type Beechcraft 1900D dat op 8 januari 2003 tijdens een vlucht van Charlotte/Douglas International Airport naar Greenville-Spartanburg International Airport neerstortte en in brand vloog. Geen van de inzittenden overleefde de ramp.[1] Het ongeluk vond plaats amper 37 seconden nadat het vliegtuig was opgestegen.

Crew en passagiers[bewerken]

Het vliegtuig vervoerde 19 passagiers. De enige bemanningsleden aan boord waren de piloot en co-piloot. Er waren geen stewards aan boord daar een Beech 1900D-vliegtuig met slechts 19 zitplaatsen volgens Amerikaanse regelingen geen stewards hoeft te hebben.

Dit is een lijst van de passagiers en crew naar nationaliteit[2]:

Nationaliteit Passagiers Crew Totaal
Vlag van Bahama's Bahama's 3 0 3
Vlag van Canada Canada 1 0 1
Vlag van India India 2 0 2
Vlag van Portugal Portugal 1 0 1
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten 12 2 14
Total 19 2 21

De piloot van het vliegtuig was Katie Leslie. De co-piloot was Jonathan Gibbs.

Oorzaak van de crash[bewerken]

Aanvankelijk werd gedacht dat het vliegtuig tegen een stuk puin op de startbaan was gebotst. Drie jaar eerder was dit ook gebeurd met Air France-vlucht 4590. Daarbij kwamen 113 mensen om. Inspectie van de startbaan leverde echter niets op waar het vliegtuig tegenaan zou kunnen zijn gebotst.

Een andere mogelijkheid was dat vlucht 5481 last had van zogturbulentie. Deze theorie werd ondersteund door het feit dat net voor vlucht 5481 een Bombardier CRJ was opgestegen vanaf dezelfde landingsbaan. Een jaar eerder stortte American Airlines-vlucht 587 neer door zogturbulentie. Deze theorie werd verworpen toen bleek dat vlucht 5481 niet hetzelfde vluchtpad gebruikte als de CRJ.

De NTSB kwam uiteindelijk met de conclusie dat de ramp door twee onafhankelijke gebeurtenissen was veroorzaakt:

Allereerst bleek dat twee nachten voor het ongeluk de controlekabel van het hoogteroer een onderhoudsbeurt had ondergaan. Bij het onderzoek bleek dat de monteur die de kabel had onderzocht nog nooit eerder met een kabel van dit type had gewerkt. Onderzoek toonde ook aan dat de spanwartels die de spanning op de kabels controleren verkeerd waren afgesteld.

Een tweede punt dat had bijgedragen aan het ongeluk was het feit dat het vliegtuig te zwaar was beladen. Dit kwam door incorrecte inschattingen van het gewicht van de passagiers. Bij controle bleek dat het vliegtuig 600 pond zwaarder was dan maximaal toegestaan.

Volgens het rapport zou een van beide oorzaken op zich het vliegtuig niet hebben doen neerstorten. Enkel door het feit dat beide oorzaken tegelijk plaatsvonden ging het mis.

Onderzoek wees ook uit dat de gezagvoerster tijdens het neerstorten voorkwam dat het vliegtuig in de loods crashte en zo meer levens zou kosten.

Nasleep[bewerken]

Als gevolg van de overbelasting van het vliegtuig werden de regels voor het wegen van de vracht aangescherpt. Tevens moeten voortaan onderhoudsbeurten worden uitgevoerd onder toezicht van de luchtvaartmaatschappijen.

Varia[bewerken]

Externe links[bewerken]