Ajax (veiligheid)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ajax is een Nederlands bedrijf in brandbeveiliging onder meer bekend van het maken van brandblussers en maakt sinds 2008 deel van het Amerikaanse bedrijf Chubb Fire & Security.

Het bedrijf bestaat al meer dan honderd jaar en begon in 1910 aan de Cruquiusweg in Amsterdam onder de naam "J. de Boer" toen ondernemer Jan de Boer naast zijn handel in scheepsbenodigdheden ook brandblussers en brandweerauto's ging fabriceren. In 1920 werd voor de brandblussers gekozen voor de merknaam "Ajax" genoemd naar de gehelmde Griekse god. Omdat de zoon van Jan de Boer jarenlang als doelman bij de Amsterdamse voetbalclub met die naam speelde gaf de club in 1928 ook toestemming die naam te gebruiken en werd het door Jan de Boer bedachte logo met de club gedeeld. Tot 1980 bleef het een familiebedrijf en in 2008 werd het bedrijf overgenomen door UTC en samengevoegd met Chubb Fire & Security maar de merknaam Ajax bleef gehandhaafd.

Door Amsterdam is het bedrijf benaderd het huidige terrein te verlaten omdat hier rondom woningbouw is gepland. Het bedrijf met in Amsterdam 150 medewerkers heeft hier gehoor aan gegeven, ook wegens ruimtegebrek en de slechte bereikbaarheid, en heeft gekozen na 115 jaar Amsterdam te verlaten en te kiezen voor een nieuw pand samen met het moederbedrijf in Papendorp in Utrecht. Ook voor de regionale activiteiten wordt naar een nieuwe locatie gezocht waardoor nog eens 100 arbeidsplaatsen in Amsterdam verdwijnen.

Trivia[bewerken]

Brandblussers van het merk Ajax gaven in Rotterdam bij Feyenoordgezinden nogal wat weerstand. Daarom werd een zwarte sticker gemaakt waarop de merknaam Ajax werd vervangen door de merknaam Feyenoord in hetzelfde lettertype en deze kon op de brandblusser over het Ajaxlogo heen worden geplakt.