Akbar Ganji

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Akbar Ganji
Akbar Ganji in 2006
Achtergrondinformatie
Geboren 31 januari 1960
Geboorteplaats Qazvin
Beroep Journalist
Portaal  Portaalicoon   Media

Akbar Ganji (Qazvin, 31 januari 1960; Perzisch:اکبر گنجی) is een Iraanse journalist, schrijver en voormalig politiek gevangene. Ganji zat van 22 april 2000 tot 18 maart 2006 gevangen in de Evingevangenis in Teheran.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Ganji werd vastgehouden op grond van zijn journalistieke artikelen over politieke moorden in opdracht van enkele van Irans leiders. Hij werd gearresteerd na terugkomst van een conferentie in Berlijn.

Van 19 mei 2005 ging Ganji in hongerstaking, met een twaalfdaagse onderbreking voor de verkiezingen van 17 juni. Op 17 juli werd hij in het ziekenhuis opgenomen en staakte hij zijn hongerstaking. Begin september werd hij uit het ziekenhuis ontslagen en teruggebracht naar de gevangenis.

De Europese Unie, de Amerikaanse president George Bush, de voormalige Iraanse president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani alsmede Iraanse activisten hebben opgeroepen tot de vrijlating van Ganji. Op 18 maart 2006, daags voordat Iran zich voor de VN-veiligheidsraad moest verantwoorden voor zijn atoompolitiek, werd Ganji vrijgelaten.

Nobelprijswinnares Shirin Ebadi is de advocate van Ganji.

Onderscheiding[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 werd Ganji onderscheiden met de internationale Gouden Pen van de Vrijheid die jaarlijks door de World Association of Newspapers wordt toegekend.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]