Akdamar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Akdamar
Eiland van Turkije
Locatie
Land Turkije
Coördinaten 38°20'30"NB, 43°2'8"OL
Algemeen
Inwoners onbewoond
Lengte 500 meter
Breedte 400 meter
Hoogste punt 1.912 meter
Foto's
Akhtamar Island on Lake Van with the Armenian Cathedral of the Holy Cross.jpg

Akdamar of Ahtamar (Armeens: Աղթամար, Aghtamar, wetenschappelijke transliteratie Ałt'amar, Koerdisch: Axtamar) is het op een na grootste eiland in het Vanmeer in Oost-Anatolië (Turkije). Het eiland heeft een oppervlakte van 0,7 km² en ligt ongeveer 3 kilometer vanaf de zuidelijke kustlijn.

Ten westen verheft zich een grijze klif van kalksteen tot 80 meter boven het waterniveau van het meer. Naar het oosten daalt de hoogte van het eiland.

Het eiland was ooit een residentie van Armeense koningen en een belangrijk geestelijk centrum van de Armeens-Apostolische Kerk.

Na 1915 is de kerk blootgesteld aan uitgebreid vandalisme. Vóór de restauratie van de kerk werden de reliëfs op de kerkmuur gebruikt als schietbaan. Zakarya Mildanoğlu, een architect die betrokken was bij het restauratieproces van de kerk, legt de situatie uit tijdens een interview met Hrant Dink als: "De gevel van de kerk zit vol met kogelgaten. Sommige zijn zo groot dat ze niet kunnen worden afgedekt tijdens het renovatieproces.[1]

Tegenwoordig is het enige bouwwerk op het eiland de Heilig Kruiskerk. Deze kerk, met haar bas-reliëfs en friezen met Bijbelse taferelen, maakt het eiland tot een belangrijke toeristische trekpleister.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]