Alain-Fournier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alain-Fournier
Alain-Fournier in 1905
Algemene informatie
Volledige naam Henri-Alban Fournier
Geboren 3 oktober 1886, La Chapelle-d'Angillon
Overleden 22 september 1914, Les Éparges
Land Frankrijk
Werk
Bekende werken Le Grand Meaulnes, Miracles
Uitgeverij La Nouvelle Revue Française
Lijst van Franstalige schrijvers
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Alain-Fournier (La Chapelle-d'Angillon, 3 oktober 1886 - Les Éparges, 22 september 1914) is het pseudoniem voor de Franse schrijver Henri-Alban Fournier.

Fournier stamde uit een onderwijzersgezin en kreeg les van zijn vader in het dorpsschooltje van Épineuil-le-Fleuriel (Cher). Zijn plan om zeeman te worden ging niet in vervulling en ook in het onderwijs raakte hij, bij gebrek aan een diploma, niet aan de slag. Als 18-jarige schoot hij in vuur en vlam voor de mooie Yvonne Quiévrecourt die hem echter afwees. Die ervaring zou hem zijn verdere leven blijven obsederen en werd de basis voor zijn boek Le Grand Meaulnes (1913), waarin hij een droom- en kinderwereld oproept die definitief verloren is. Het is een monument in de Franse literatuur; hoewel het tot het symbolisme wordt gerekend onttrekt het zich in feite aan elke categorisering[1]. Binnen die stroming was het een van de weinige succesvolle boeken. Het boek werd als een meesterwerk onthaald en miste op een haar na de prestigieuze Prix Goncourt. In 1967 werd het boek verfilmd door Jean-Gabriel Albicocco, met als bekendste acteur Brigitte Fossey. In 2006 werd het opnieuw verfilmd door Jean-Daniel Verhaeghe.

Graf van Alain-Fournier op het kerkhof van Saint-Remy-la-Calonne

Afgezien van een aantal gedichten, essays en verhalen, die werden verzameld in de postuum verschenen bundel Miracles (1924), was dit het enige werk dat hij zou voltooien. Opgeroepen als luitenant van het 288ste infanterieregiment, stierf Alain-Fournier tijdens een van de eerste gevechten van de Eerste Wereldoorlog nabij Verdun. Hij verdween in een massagraf. Na een 14-jarige zoektocht werd zijn lichaam in 1991 geïdentificeerd en bijgezet op het kerkhof van Saint-Remy-la-Calonne.

Secundaire literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Adam, Frédéric. Alain Fournier et ses compagnons d’arme. Serpenoise, 2006

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Alain-Fournier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.