Alain-Fournier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alain-Fournier (La Chapelle-d'Angillon, 3 oktober 1886 - Les Éparges, 22 september 1914) is het pseudoniem voor de Franse schrijver Henri-Alban Fournier.

Alain-Fournier in 1905

Fournier stamde uit een onderwijzersgezin en kreeg les van zijn vader in het dorpsschooltje van Épineuil-le-Fleuriel (Cher). Zijn plan om zeeman te worden ging niet in vervulling en ook in het onderwijs raakte hij, bij gebrek aan een diploma, niet aan de slag. Als 18-jarige schoot hij in vuur en vlam voor de mooie Yvonne Quiévrecourt die hem echter afwees. Die ervaring zou hem zijn verdere leven blijven obsederen en werd de basis voor zijn boek Le Grand Meaulnes (1913), waarin hij een droom- en kinderwereld oproept die definitief verloren is. Het is een monument in de Franse literatuur en een van de weinig succesvolle boeken binnen de stroming van het symbolisme. Het boek werd als een meesterwerk onthaald en miste op een haar na de prestigieuze Prix Goncourt. In 2006 werd het boek verfilmd door Jean-Daniel Verhaeghe.

Graf van Alain-Fournier op het kerkhof van Saint-Remy-la-Calonne

Afgezien van een aantal gedichten, essays en verhalen, die werden verzameld in de postuum verschenen bundel Miracles (1924), was dit het enige werk dat hij zou voltooien. Opgeroepen als luitenant van het 288ste infanterieregiment, stierf Alain-Fournier tijdens een van de eerste gevechten van de Eerste Wereldoorlog nabij Verdun. Hij verdween in een massagraf. Na een 14-jarige zoektocht werd zijn lichaam in 1991 geïdentificeerd en bijgezet op het kerkhof van Saint-Remy-la-Calonne.

Secundaire literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Adam, Frédéric. Alain Fournier et ses compagnons d’arme. Serpenoise, 2006
  • Zoest, Aart van, "Het kwaad in een lieve wereld. Over 'Le Grand Meaulnes' van Alain-Fournier t.g.v. zijn 100e verjaardag", in: BZZLLETIN 139, oktober 1986, p. 8-19.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Alain-Fournier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.