Albert Harold Rooks

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Albert Harold Rooks
Albert Harold Rooks
Geboren 29 december 1891
Colton Washington, Verenigde Staten
Overleden 1 maart 1942
Straat Soenda, Javazee, Indische Oceaan
Rustplaats Manila American Cemetery and Memorial, Manilla Metro Manilla, National Capital, Filipijnen, Plot: geen graf; zijn naam staat op de gedenkplaat van vermissing.[1]
Land/zijde Vlag van Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Onderdeel Flag of the United States Navy (fringe).svg United States Navy
Dienstjaren 1914 - 1942
Rang US Navy O6 insignia.svg Captain
Bevel USS Houston
USS West Virginia
USS St. Louis
USS Pike
USS B-2
USS F-2
USS H-4
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog:
Slag in de Javazee
Slag bij Straat Makassar
Slag in de Straat van Soenda
Onderscheidingen Zie decoraties
Portaal  Portaalicoon   Marine

Albert Harold Rooks (Colton, Washington, 29 december 1891 - Baai van Bantam bij de Javazee, 1 maart 1942) was een Amerikaans marine-officier. Rooks werd op 20 februari 1948 bij Koninklijk Besluit door Koningin Wilhelmina der Nederlanden postuum benoemd tot Ridder in de Militaire Willems-Orde. Kapitein ter Zee Rooks was commandant van de kruiser USS Houston.

Tijdens de gevechten tegen de Japanse invasievloot heeft Albert Rooks, zo vermeldt het Koninklijk Besluit, "zich onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw". Het Koninklijk Besluit vermeldt het volgende: "Heeft zich als commandant van de Amerikaanse kruiser Houston in de strijd door het bedrijven van uitstekende daden van moed en beleid onderscheiden door:

  • 1e. toen U.S.S. Houston deel uitmaakte van een geallieerd eskader, dat onder Nederlands commando opereerde in de Java-Zee en ten slotte werd ingezet voor de aanval op een naar Java opstomende Japanse landingsvloot, gedurende voorafgaande gevechten met bombardementsvliegtuigeskaders en vervolgens in de als "slag in de Java-Zee" bekende dag- en nachtacties van 27 februari 1942, tegen overmachtige Japanse strijdkrachten met grote moed de gevechtsacties van de U.S.S. "Houston" te hebben geleid en zodanig beleidvol te hebben gedirigeerd, dat deze bodem, ofschoon beschadigd door vijandelijk vuur, waarbij één der zware geschuttorens uitbrandde ten gevolge van één der luchtbombardementen, aan de daarop volgende gevechten kon blijven deelnemen, daarbij de vijand belangrijke verliezen toebrengende;
  • 2e. op 28 februari daaraan volgend in de avond met H.M.A.S. "Perth" de haven van Tandjong Priok verlaten hebbende met opdracht te trachten door Straat Soenda, Tjilatjap te bereiken en ter hoogte van de Bantam Baai onverwacht stotende op vijandelijke oorlogsschepen, welke een landing aldaar beschermden en zich omsingeld ziende, met H.M.A.S. "Perth" deze landingsvloot in de baai zelve te hebben aangegrepen ten gevolge van welke kloekmoedige actie een viertal grote, voor de Japanse operaties belangrijke schepen tot zinken werden gebracht, waarna beide oorlogsschepen onverschrokken de strijd aanbonden tegen de inmiddels genaderde overmachtige vijandelijke oorlogsvloot, bij welke ongelijke strijd hij, tot het laatst vechtende, met zijn schip en het grootste deel van de bemanning ten onder ging".
Zie Slag in de Straat van Soenda voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het is in Nederland gebruikelijk dat men voor één en dezelfde dappere daad slechts één onderscheiding kan krijgen. Kapitein ter Zee Rooks werd in eerste instantie in een Dagorder eervol vermeld, later ontving hij postuum de daarbij behorende kroon op een Bronzen Kruis. Beide onderscheidingen werden ingetrokken toen in 1944 de Bronzen Leeuw werd ingevoerd. Deze Bronzen Leeuw werd in 1948 op zijn beurt vervangen door de Willemsorde.

Militaire loopbaan[bewerken | bron bewerken]

Decoraties[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Externe links[bewerken | bron bewerken]