Albert Sánchez Piñol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Albert Sánchez Piñol

Albert Sánchez Piñol (Barcelona, 1965) is een Catalaans antropoloog en medewerker van het Centrum voor Afrikaanse Studies van de Universiteit van Barcelona en schrijver.

Hij is gespecialiseerd in de Mbuti, een volk van jagers en verzamelaars in het noordoostelijk deel van Congo. Sánchez Piñol werd op slag wereldberoemd met zijn eerste roman La pell freda die, volgens de omslagtekst van de Nederlandse editie, vertaald is in 37 talen. De roman geeft een verslag van de strijd van twee Europeanen, een vuurtorenwachter en een meteoroloog, op een eenzaam eiland nabij Antarctica tegen een steeds vanuit de oceaan aanvallend volk van weerzinwekkende reuzenkikvorsen. Deze benauwende politieke parabel is door de literaire recensenten vergeleken met werk van Joseph Conrad en de horror-phantasy van Howard Phillips Lovecraft.

Zijn eerdere Palassos i monstres (Clowns en monsters) is een satire op acht Afrikaanse dictators. In 2006 werd hij onderscheiden met de Serra d'Or-kritiekprijs voor literatuur en essay voor zijn boek Pandora al Congo. Piñol schrijft in het Catalaans.

Op 3 september 2014 gaf Sánchez Piñol samen met Joep Leerssen in Amsterdam op uitnodiging van zijn Nederlandse uitgever Signatuur een lezing over zijn laatste roman Victus. Signatuur had op 4 september samen met het Cervantes Instituut te Utrecht een avond georganiseerd waarin Sánchez Piñol met zijn Nederlandse vertaler in gesprek zou gaan. Het Cervantes Instituut nam op 4 september contact op met Signatuur met de mededeling dat de avond op gezag van de Spaanse overheid niet door kon gaan[1].

Bibliografie[bewerken]

  • Les edats d´or (2001)
  • Pallasos i monstres (2000)
  • Compagnie difficili (2000); met Marcelo Fois
  • La pell freda (2003)
  • Pandora al Congo (2005)
  • Tretze tristos tràngols (2008)
  • Victus, Barcelona 1714 (2012)
  • Vae Victus (november 2015)

Nederlandse vertalingen[bewerken]

Prijzen[bewerken]