Alcoholdehydrogenase

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Alcoholdehydrogenase (ADH) is een groep enzymen[1] die voorkomen in verschillende organismen en deel uitmaken van de afbraakketen van alcohol. ADH versnelt de reactie van alcoholen naar ketonen of aldehyden en andersom. Bij mensen bevindt ADH zich in de maag en de lever, en draagt het vooral zorg voor de afbraak van ethanol tot ethanal. De volgende reactie vindt dan plaats:

Deze reactie zorgt dat het mogelijk is om alcohol (ethanol) te drinken zonder dood te gaan aan vergiftiging. Het enzym kan echter ook reageren met andere alcoholen, zoals methanol. Dit levert dan het giftige formaldehyde op, wat ook de reden is waarom het nuttigen van methanol giftig kan zijn.

Bij schimmels en bacteriën verloopt de reactie juist omgekeerd, en worden alcoholen gemaakt. Pyruvaat uit de glycolyse wordt dan omgezet in ethanal en koolstofdioxide, waarna ADH de ethanal reduceert tot ethanol.

ADH kan ook reacties van langere alcoholen versnellen, zoals 1-propanol, isobutanol en isopropanol, maar dat gaat dan wel aanzienlijk langzamer dan bij ethanol.