Aleksandr Tsjernysjov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Aleksandr Tsjernysjov

Alexander Ivanovitsj Tsjernysjov (Russisch: Александр Иванович Чернышев, Duitse transcriptie: Tschernicheff) (Moskou, 10 januari 1786 - Castellammare di Stabia, 20 juni 1857) was een Russisch militair, diplomaat en minister van Oorlog in de eerste helft van de 19e eeuw. Graaf Tsjernysjov was in 1813 betrokken bij de bevrijding van Duitsland. Na ambassadeur bij de Heilige Stoel te zijn geweest werd hij door tsaar Alexander I tot minister van Oorlog benoemd. Het was onder zijn politieke leiding dat het Russische leger na jarenlange strijd de Kaukasus, waaronder het strijdlustige Tsjetsjenië, wist te veroveren. In 1829 werd hij ook "Chef de l'état-major général de l'armée[1].

Gravin Alexander Tsjerysjov komt voor in de memoires van L. Léouzon le Duc[2] als de "orgelende echtgenote van de minister van Oorlog die in de Petersburgse salons bij voortduring vertelde hoe haar echtgenoot een onbenullig stadje in Duitsland bevrijdde". In feite ging het om het door de Fransen zwaarverdedigde Kassel, hoofdstad van het Koninkrijk Westfalen, dat door deze "Kozakken-generaal" met artillerie werd bestookt.[3].

Koning Willem I der Nederlanden heeft Tsjernysjov op 27 november 1815 tot commandeur in de Militaire Willems-Orde benoemd[4].

Voetnoten[bewerken]

  1. Annuaire historique universel; ou, Histoire politique pour 1818-61 geredigeerd door Charles Louis Lesur, Ulysse Tencé, Victor Rosenwald, Hippolyte Desprez, Armand Fouquiet en A. Thoisnier-Desplaces. Deze functie laat zich als "chef van de Generale Staf" vertalen. Omdat Rusland zo uitgestrekt is nam graaf de Diebitsch dezelfde functie op zich in de Kaukasus.
  2. "Les cours et les chancelleries, impressions et souvenirs, Paris 1876. Léouzon vertelt dat toen de gravin eens vergeten was hoe dat "stadje" heette, zij graaf Mensjikov vroeg "Hoe heette de stad die Alexander veroverde ook al weer? "Babylon mevrouw", antwoordde haar gastheer op plechtige toon. Blz. 147
  3. "http://www.mitteleuropa.de/dt-rus01.htm
  4. Bron: "De Militaire Willems-Orde" door G.C.E. Köffler, 1940.

.