Alenka Bratušek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek
Volledige naam Alenka Bratušek
Geboren 31 maart 1970
Partij Positief Slovenië (2011-2014)
ZaAB (2014-heden)
Functies
2013-2014 Minister-president van Slovenië
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Alenka Bratušek (Celje, 31 maart 1970) is een Sloveens politica.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Alenka Bratušek werd in 1970 geboren in Celje. In 1991 studeerde zij af aan de Faculteit voor Natuurwetenschappen en Technologie aan de Universiteit van Ljubljana en in 2006 in het management aan de Faculteit voor Sociale Wetenschappen.[1][2] Zij werkte op het Ministerie van Economische Zaken en was van 2005 tot 2011 directeur van het Directoraat voor de Staatsbegroting van het Ministerie van Financiën.

In 2011 werd zij afgevaardigde in de Nationale Assemblee namens de centrumlinkse partij Positief Slovenië (PS).[2] In 2008 was zij ook al kandidaat geweest voor het parlement op de lijst van de sociaalliberale partij Zares, maar was toen niet verkozen. Op 17 januari 2013 werd zij interim-voorzitter van Positief Slovenië, nadat partijvoorzitter Zoran Janković na beschuldigingen van corruptie tijdelijk al zijn functies had neergelegd. Op 27 februari kreeg Bratušek van het parlement de opdracht om een nieuwe regering te formeren, nadat de regering van Janez Janša een motie van wantrouwen van het parlement niet had overleefd.[1][2] Zij werd onmiddellijk beëdigd en werd daarmee de eerste vrouwelijke premier van haar land.[3]

Nadat zij een week ervoor een vertrouwensstemming in haar partij verloren had, kondigde Bratušek op 3 mei 2014 aan dat zij op 5 mei zou aftreden.[4] Hierna richtte zij met medestanders de partij ZaAB (Zavezništvo Alenke Bratušek) op. Deze partij behaalde bij de verkiezingen in 2014 vier zetels in het Sloveense parlement.[5] Positief Slovenië verloor bij die verkiezingen alle 28 zetels.

Op 18 september 2014 werd Bratušek als premier opgevolgd door Miro Cerar. Kort daarvoor had zij zichzelf namens Slovenië voorgedragen voor de positie van Europees Commissaris. Jean-Claude Juncker bedeelde haar de portefeuille van vicevoorzitter voor de Energie-unie toe, maar op 8 oktober 2014 stemde een overweldigende meerderheid van de leden van de verantwoordelijke commissies van het Europees Parlement haar weg: 112 van de 125 leden spraken zich uit tegen haar kandidatuur. Ze werd bekritiseerd om haar beroerde dossierkennis en onvermogen concrete antwoorden op vragen te geven, alsmede om het feit dat zij zichzelf voor de functie naar voren had geschoven. Naar de voordracht loopt een onderzoek door de Sloveense commissie voor de preventie van corruptie.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Alenka Bratušek woont in Kranj. Zij is getrouwd en heeft twee kinderen, een zoon en een dochter.[6]

Zie de categorie Alenka Bratušek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.