Alex Rider

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alex Rider
Originele titel Alex Rider
Land van oorsprong Engeland
Originele taal Engels
Genre Jeugdboek
Aantal delen in reeks 13
Creatieteam
Auteur(s) Anthony Horowitz
Publicatie
Uitgever Clavis
Huidige status lopend
Jaren actief 2000 - 2020
Lijst
1: Stormbreaker
2: Point Blanc
3: Skeleton Key
4: Eagle Strike
5: Scorpia
6: Ark Angel
7: Snakehead
8: Crocodile Tears
9: Scorpia Rising
10: Russian Roulette
11: Never Say Die
12: Secret Weapon
13: Nightshade
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Alex Rider serie is een boekenreeks geschreven door de Britse kinderboekenschrijver Anthony Horowitz. Volgens de omslag van het boek zijn er wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht. De reeks vertelt het verhaal van de jonge spion Alex Rider.

Het eerste deel van de tiendelige reeks werd gepubliceerd in het Verenigd Koninkrijk in 2000 en werd aangepast voor de film Stormbreaker. Het negende boek verscheen in oktober 2011 in het Nederlands en is getiteld Scorpia Rising. De romans werden uitgegeven door Walker Books in het Verenigd Koninkrijk en Puffin in de Verenigde Staten. Het genre is spionage-fictie. Alex Rider wordt vaak vergeleken met James Bond, maar dan als de jongere versie.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de kenmerken van de Alex Rider-serie is dat de boeken allemaal aparte verhalen zijn, maar elkaar toch regelrecht opvolgen. Meestal is het ene boek pas uit en begint het andere al (zoals bij Ark Angel en Snakehead). Het is ook mogelijk dat er langere tijd tussen zit (zoals bij Snakehead en Crocodile Tears). Dit maakt dat de eerste negen boeken (van Stormbreaker tot Scorpia Rising) zich afspelen binnen een tijdspanne van zo'n vijf maanden (van eind mei tot eind januari het jaar erop).

De titels van de serie, op volgorde van uitgave, zijn:

Film[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Stormbreaker (film) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het eerste deel van de reeks werd verfilmd onder de titel Operation Stormbreaker of simpelweg Stormbreaker. Alex Rider wordt hierin gespeeld door Alex Pettyfer. In de film, die uitkwam in oktober 2006, spelen veel bekende Britse acteurs, onder wie Andy Serkis als Mr. Grinn en Stephen Fry als Smithers. Ondanks deze acteurs werd besloten om een vervolg nog even uit te stellen. Naar aanleiding van deze film schreef Anthony Horowitz op verzoek van zijn uitgever een speciaal voorwoord bij de filmeditie van het boek waarin hij ingaat op de relatie tussen het boek en de film en uitlegt dat het een hele onderneming kan worden, maar dat de lezer op de pagina's die volgen nog even zijn eigen Alex Rider kan hebben.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]