Naar inhoud springen

Bolbliksem (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bolbliksem
Oorspronkelijke titel Stormbreaker
Auteur(s) Anthony Horowitz
Vertaler Annemarie van Ewyck
Land Verenigd Koninkrijk
Taal Engels (in het Nederlands vertaald)
Reeks/serie Alex Rider
Genre Detective
Uitgegeven 2000 en 2002
Pagina's 183
ISBN 9050163009
Verfilming Stormbreaker
Vervolg Point Blanc
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Bolbliksem is een boek van de Britse schrijver Anthony Horowitz uit 2000 dat in 2002 in een Nederlandse vertaling is verschenen (uitgeverij Facet). Het is het eerste boek in de Alex Rider-reeks. In 2006 werd het boek verfilmd onder de originele naam Stormbreaker. Intussen wordt ook de Nederlandse vertaling uitgebracht onder de originele titel Stormbreaker.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Bolbliksem gaat over Alex Rider, 14 jaar oud. Zijn ouders zijn omgekomen bij een ongeval en hij is opgevoed door zijn oom Ian Rider samen met de Amerikaanse au pair Jack Starbright. Aan het begin van het boek komt de politie melden dat zijn oom bij een ongeluk is komen te overlijden, maar al snel gelooft Alex niets van dat verhaal. Hij komt erachter dat zijn oom géén bankmedewerker was, maar een spion bij MI6 die tijdens een missie werd vermoord door de Russische huurmoordenaar Yassen Gregorovich.

Wanneer Alex dit ontdekt wordt hij door MI6 gechanteerd om, in ruil voor een visum voor zijn au pair, de missie van zijn oom af te maken. Na een korte maar heftige training op een militaire academie wordt hij undercover gestuurd naar Herod Sayle, die binnenkort alle scholen een door hemzelf ontwikkelde zeer geavanceerde computer cadeau wil doen. Door de plotselinge rijkdom waarmee hij dit financierde, rook MI6 onraad en werd Ian Rider erop afgestuurd. Het is nu aan Alex om de klus af te maken, waarbij hij hulp krijgt van sporen die zijn oom Ian heeft achtergelaten en de gadgets van Mr. Smithers.

Bekroningen[bewerken | brontekst bewerken]

  • 2001 genomineerd voor de Red House Children's book award.

Alex Rider-reeks[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]