Alexander Smit (spiritueel leraar)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alexander Smit
Alexander Smit.jpg
Titel Alexander met een van zijn geliefde honden
Geboortedatum 21 oktober 1948
Geboorteplaats Rotterdam
Sterfdatum 20 juni 1998
Sterfplaats Amsterdam
Discipline
Leer Advaita Vedanta
Portaal  Portaalicoon   Yoga

Alexander (Lex) Smit, ook wel Sri Parabrahmadatta Maharaj (Rotterdam, 21 oktober 1948 - Amsterdam, 20 juni 1998) was een Nederlands spiritueel leraar en yogaleraar.

Spiritueel leraar[bewerken]

Levensvragen als Wie ben ik? en Wat moet ik hier? brachten hem naar India, waar hij Sri Nisargadatta Maharaj ontmoette, bij wie hij zijn uiteindelijke onderricht ontving. Daar kreeg hij zijn spirituele naam Sri Parabrahmadatta Maharaj . (parabrahmadatta = geschenk van het absolute)

Op aangeven van Nisargadatta keerde hij terug naar Nederland om het verworven inzicht door te geven. Onder de vleugels van Wolter Keers gaf hij zijn eerste satsangs (vraag-en-antwoord-sessies). Hij deed dit eerst in 's-Hertogenbosch en later op vaste tijden in De Bilt, Utrecht, Baarn (in het huis van Rama Polderman) en tot besluit in Amsterdam, in de Amstelkerk, waar zijn leerlingen en vrienden na zijn overlijden afscheid van hem hebben genomen.

Invloed en leer[bewerken]

Hij noemde zich goeroe en bedoelde daarmee spirituele wegwijzer. Wie ben jij? en Wat is het doel van je komst? waren de standaardvragen die Smit bezoekers van zijn lezingen (satsangs) stelde als ze zich voor de eerste keer op een bijeenkomst meldden. Voor Nederlandse begrippen was Smit een invloedrijke jnani (meester in de jnana yoga).

Door zijn directe benadering en het grote aantal bezoekers van zijn lezingen is Smit in Nederland een van de vertegenwoordigers van de eeuwenoude Indiase Advaita Vedanta-traditie geworden. Na de oprichting van Stichting Chetana in 1983 werden zijn lezingen door deze stichting georganiseerd. De stichting gaf ook het tijdschrift Chetana dat vier muren maken vrij als ondertitel had.

Muziek[bewerken]

Smit maakte muziek. Zijn lievelingsinstrument was de sarod, familie van de sitar, maar hij kon ook overweg met een Spaanse gitaar.

Bibliografie[bewerken]

Hij schreef verschillende boeken en leverde de inleiding en redactie voor Nederlandse vertalingen van Shri Nisargadatta Maharaj en John Levy. Titels van zijn hand waren:

Externe link[bewerken]