Alexandra van Griekenland (1870-1891)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alexandra van Griekenland
1870-1891
Alexandra van Griekenland
Prinses van Griekenland
Periode 1870-1891
Vader George I van Griekenland
Moeder Olga Konstantinovna van Rusland
Dynastie Sleeswijk-Holstein- Sonderburg-Glücksburg

Alexandra Feodorovna (Grieks: Πριγκίπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας και Δανίας, Russisch: Александра Георгиевна) (Korfoe, 30 augustus 1870Iljinskoje (bij Moskou), 24 september 1891) was een prinses van Griekenland en van 1889 tot aan haar dood grootvorstin van Rusland door haar huwelijk met Paul Aleksandrovitsj van Rusland.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Alexandra werd geboren als de dochter van de Griekse koning George I en zijn vrouw, grootvorstin Olga Konstantinovna van Rusland. Ze werd in huiselijke kring "Greek Alix" of "Aline" genoemd en was erg geliefd bij haar familie.

"Ze had een bepaalde puurheid waarmee ze iedereen aan zich wist te binden", liet haar broer Nicolaas weten. "Ze zag er jong en beeldschoon uit en ze leek een plezierig en gelukkig leven te krijgen."

Ze had nauwe relaties met het Russische koningshuis via haar moeder Olga, de dochter van de Russische groothertog Constantijn Nikolajevitsj van Rusland. Haar vader was een broer van de Russische tsarina Dagmar van Denemarken, de vrouw van tsaar Alexander III van Rusland.

Op negentienjarige leeftijd trouwde Alexandra met de Russische groothertog Paul Aleksandrovitsj van Rusland, het achtste kind en de zesde zoon van tsaar Alexander II van Rusland en Marie van Hessen-Darmstadt. Ze groeiden nader tot elkaar toen groothertog Paul de winter doorbracht in Griekenland. Paul verbleef in Griekenland voor een ziekte aan de luchtwegen. De Griekse koninklijke familie vierde ook vaak vakanties met de familie Romanov in Griekenland en Rusland. Paul en Alexandra kregen twee kinderen:

Overlijden[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een wandeling met vrienden langs de oever van de rivier de Moskva en het instappen in een bootje maakte Alexandra, zeven maanden zwanger, een misstap en kwam zwaar ten val. De volgende dag stortte ze in elkaar doordat ze hevige pijnen onderging. Ze beviel van haar zoon Dimitri en kwam in een comateuze toestand terecht. Zes dagen later kwam ze te overlijden op het landgoed Ilyinskoe, dicht bij Moskou. De groothertogin werd begraven in de Petrus- en Pauluskathedraal te Sint-Petersburg. Haar rouwende echtgenoot moest worden tegengehouden om zelf ook niet in het graf te springen. Paul trouwde later morganatisch met Olga Valerianovna Karnovitsj.

In 1939, tijdens de regeerperiode van haar neef George II van Griekenland, vroeg het Griekse parlement aan de Sovjet-Unie toestemming om Alexandra opnieuw te begraven in Griekenland. Haar lichaam werd verwijderd uit de graftombe in Sint-Petersburg en werd verscheept naar Athene. Alexandra werd uiteindelijk nabij het Paleis van Tatoi ter ruste gelegd. Haar grafsteen in de Petrus-en-Pauluskathedraal is nog steeds intact.

Zie de categorie Alexandra Georgievna of Russia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.