Marie van Hessen-Darmstadt (1824-1880)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marie Alexandrovna
1824-1880
Maria Alexandrovna von Hessen-Darmstadt.jpg
Keizerin-gemalin van Rusland
Periode 1855-1880
Voorganger Charlotte van Pruisen
Opvolger Dagmar van Denemarken
Vader Lodewijk II van Hessen-Darmstadt
Moeder Wilhelmina Louise van Baden

Maximiliane Wilhelmina Augusta Sophie Marie van Hessen-Darmstadt en na haar huwelijk Marie Alexandrovna (Russisch: Мария Александровна) (Darmstadt, 8 augustus 1824Sint-Petersburg, 3 juni 1880) was de jongste dochter van groothertog Lodewijk II van Hessen-Darmstadt en Wilhelmina Louise van Baden. Ze trouwde met tsaar Alexander II van Rusland.

Jeugd[bewerken]

Prinses Marie werd op 8 augustus 1824 geboren als het jongste kind van groothertog Lodewijk II van Hessen-Darmstadt en diens echtgenote Wilhelmina Louise van Baden, de jongere zus van Karel van Baden. Er werd gesuggereerd dat de kamerheer van haar moeder eigenlijk de vader van Prinses Marie en haar broer Prins Alexander was. Groothertog Lodewijk II zou hen volgens de geruchten als zijn eigen kinderen hebben erkend om verdere schandalen te voorkomen.

Huwelijk[bewerken]

Toen de Russische tsarevitsj, Alexander Nikolajevitsj, in 1838 door Europa reisde om een echtgenote te vinden, werd hij verliefd op de veertienjarige Marie. Alexanders moeder, Alexandra Fjodorovna, was fel tegen een huwelijk vanwege de geruchten rondom Maries vader. Toch trouwden ze op 16 april 1841.

Marie, met haar man Alexander II en haar zoon Alexander III

Het vochtige klimaat van Sint-Petersburg zorgde ervoor dat Marie vaak ziek was. Ondanks haar zwakke gezondheid schonk ze het leven aan acht kinderen. De acht zwangerschappen en haar zwakke gezondheid zorgden ervoor dat ze niet vaak aanwezig was bij koninklijke gelegenheden. Door de afwezigheid van zijn echtgenote kwam Alexander vaak aan verleidingen bloot te staan en kreeg hij meerdere affaires. Zijn favoriete minnares, prinses Catherina Dolgoroekova, schonk hem zelfs een aantal kinderen, die hij in het keizerlijk paleis liet wonen. Meteen na Maria’s dood op 6 juli 1880 werd een morganatisch huwelijk tussen de twee gesloten.

Kinderen[bewerken]

Marie en Alexander kregen acht kinderen:

Tijdens een bezoek aan haar broer Alexander in Heiligenberg, ontmoette Marie prinses Alice van Saksen-Coburg en Gotha. Prinses Alice stelde een huwelijk tussen haar broer, Alfred van Saksen-Coburg en Gotha, en Maries dochter, Maria Aleksandrovna, voor. Marie was niet blij met het idee, maar kon een huwelijk niet voorkomen. Na de dood van prinses Alice nodigde Marie Alice’ kinderen regelmatig uit in Heiligenberg. Zo ontmoetten Alice’ dochter Elisabeth en Maries zoon Sergej Aleksandrovitsj elkaar, waarop een huwelijk volgde.

Trivia[bewerken]

Standbeeld bij het gemeentehuis van Mariehamn.

Mariehamn, de hoofdstad van Åland dat toen een uithoek van het Russische keizerrijk was, werd in 1861 gesticht door Alexander en is genoemd naar Maria van Hessen-Darmstadt.