Naar inhoud springen

Aleksej Aleksandrovitsj van Rusland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Grootvorst Aleksej Aleksandrovitsj van Rusland

Aleksej Aleksandrovitsj Romanov, grootvorst van Rusland (Russisch: Алексей Александрович Романов) (Sint-Petersburg, 14 januari 1850Parijs, 27 november 1908), was het vijfde kind en de vierde zoon van tsaar Alexander II van Rusland en diens echtgenote, tsarina Marie van Hessen-Darmstadt (Maria Aleksandrovna). Hij was voorbestemd een carrière bij de marine te krijgen, en hij was pas zeven jaar toen hij bij de marine ging. Op 20-jarige leeftijd werd hij luitenant van de Keizerlijke Russische Marine. En hij had alle Europese-Russische havensteden al bezocht. In 1871 werd Aleksej als ambassadeur naar de Verenigde Staten en naar het Japanse Keizerrijk gestuurd, dit om de relaties tussen Rusland en de Verenigde Staten te verbeteren en die tussen Rusland en het Japanse Keizerrijk.

In 1883 werd Aleksej benoemd tot admiraal-generaal.

Hij had een oudere zus: Alexandra en drie oudere broers: Nicolaas, Alexander, en Vladimir. Hij kreeg ook een jongere zus: Maria, en twee jongere broers: Sergej en Paul. Hij trouwde in 1870 met Alexandra Vassilievna Zjoekovskja, dochter van Vasili Zjoekovski en Elisabeth van Reuten. Aleksej en Alexandra kregen één zoon: Aleksej (geboren in 1871), die tussen 1930 en 1932 werd vermoord door de sovjets.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het einde van het jaar 1871 maakte Aleksej een reis naar de Verenigde Staten, waar hij 34 grote steden bezocht. Hij maakte zich erg populair door zijn schenking van $5000 in goud aan de inwoners van Chicago, die na een grote brand dakloos waren geworden, en aan de bewoners van de sloppenwijken van Boston en New York. Hij vierde in Amerika zijn 22-jarige verjaardag met een jachtpartij. Grootvorst Aleksej reisde de hele wereld over. Zo ontmoette hij in 1872 te Rio de Janeiro keizer Pedro II van Brazilië en keizerin Theresia. Aleksej ontving van Pedro II de Orde van Pedro I. In november van hetzelfde jaar ontmoette hij keizer Meiji van Japan. Later ontmoette hij ook diens vrouw keizerin Masako.

Aleksej was opperadmiraal bij de Russische marine en was een van de mannen die besloot om Afrika en Azië te varen om vervolgens de Japanse vloot aan te vallen. De Russische marine werd verslagen in een ongelijk gevecht (Slag bij Tsushima). Dit voorval kostte de grootvorst zijn carrière. Hij nam ontslag en vestigde zich in Parijs. Daar overleed hij op 27 november 1908.

Zie de categorie Alexey Alexandrovich of Russia van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.