Alexis Tsipras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Alexis Tsipras
Alexis Tsipras die 16 Ianuarii 2012.jpg
Geboren 28 juli 1974
Athene
Politieke partij Syriza
Partner Betty Baziana
Premier van Griekenland
Huidige functie
Aangetreden 26 januari 2015
President Karolos Papoulias
Voorganger Andonis Samaras
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Alexis Tsipras (Grieks: Αλέξης Τσίπρας) (Athene, 28 juli 1974) is een Grieks politicus. Hij is voorzitter van Synaspismos en politiek leider van Syriza. Hij is sinds 26 januari 2015 premier van Griekenland.

Opleiding en werk[bewerken]

Tsipras voltooide zijn middelbareschoolopleiding aan het Polykladiko Lykio Ambelokipon (Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων).[1] Hierna studeerde hij aan de Technische Universiteit van Athene (NTUA), waar hij in 2000 afstudeerde. Tijdens zijn studie was hij lid van de raad van bestuur van de Unie van de Faculteit Civiele Ingenieurswetenschappen en was hij studentenvertegenwoordiger in de universiteitssenaat. Van 1995 tot 1996 was Tsipras verkozen lid van de Centrale Raad van de Nationale Studenten Unie van Griekenland (EFEE).

Na zijn afstuderen was hij bouwkundig ingenieur. Hij schreef verschillende studies over bouwkundige thema's met betrekking tot de stad Athene en werkte mee aan verschillende bouwprojecten in die stad.

Politieke loopbaan[bewerken]

Op veertienjarige leeftijd werd Tsipras lid van de Communistische Jeugd van Griekenland (KNE).[2] Aan het begin van de negentiger jaren van de twintigste eeuw was hij als middelbare scholier door zijn lidmaatschap van de KNE betrokken bij het protest tegen de toenmalige minister van Onderwijs Vasilis Kondogiannopoulos, die verregaande controversiële hervormingen wilde doorvoeren. Ook was hij betrokken bij de bezetting van enkele maanden van de universiteit door studenten, die aanving in januari 1991. Deze bezetting was naar aanleiding van de moord op wiskundedocent Nikos Temponeras in november 1990.

In 1999 werd Tsipras gekozen tot secretaris van de Synaspimos-jeugd (Νεολαία Συνασπισμού). Hij was als secretaris van deze beweging betrokken bij protesten en marsen tegen de mondialisering. In maart 2003 trad hij af als secretaris. Tijdens het vierde congres van Synaspimos, dat in december 2004 plaatsvond, werd hij gekozen in het Centraal Politiek Comité van de partij. In 2006 werd hij derde in de strijd om het burgemeesterschap van Athene als lijsttrekker voor Open Stad (Ανοιχτή Πόλη). Tijdens het vijfde congres werd hij tot voorzitter van Synaspimos gekozen. Bij de Griekse parlementsverkiezingen van 2009 werd hij in het parlement verkozen. Tevens werd hij de leider van de Coalitie van Radicaal-Links, Syriza.

Parlementsverkiezingen 2012[bewerken]

Bij de parlementsverkiezingen van mei 2012 behaalde Syriza 16,8% van de stemmen en 52 zetels in het parlement. Hiermee werd Syriza de tweede partij na Nea Dimokratia.
Daarom gaf Karolos Papoulias op 8 mei 2012, nadat de poging van Andonis Samaras een regering te vormen was mislukt, Tsipras opdracht om een coalitieregering te vormen.[3] Op 9 mei gaf Tsipras deze opdracht terug omdat hij de bezuinigingsmaatregelen van de Europese Unie en het IMF verwierp. Deze opstelling was voor de beoogde coalitiepartners PASOK en Nea Dimokratia onacceptabel, waardoor de poging tot mislukken gedoemd was.[4]

Parlementsverkiezingen 2015[bewerken]

Bij de parlementsverkiezingen 2015 behaalde de partij 149 van de 300 zetels. Tsipras vormde met de rechts-populistische partij Onafhankelijke Grieken een coalitie en werd premier van het nieuwe kabinet.

Financieel steunprogramma[bewerken]

Tsirpras had zijn kiezers beloofd niet meer als voorwaarde voor steun van de EU op de overheidsuitgaven te bezuinigen. Over deze voorwaarde onderhandelde voor Griekenland Yanis Varoufakis, de minister van Financiën, met de Eurogroep. In deze onderhandelingen speelde Jeroen Dijsselbloem een belangrijke rol als voorzitter van de Eurogroep. Die onderhandelingen gingen stroef.

Persoonlijk leven[bewerken]

De partner van Tsipras is Betty Baziana, zij is werkzaam in de ICT. Ze hebben samen twee zonen.

Bronnen, noten en/of referenties