Alfons II van Napels

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alfons II van Napels
1448-1495
Alfonso II di Napoli.jpg
Koning van Napels
Periode 1494-1495
Voorganger Ferdinand I
Opvolger Ferdinand II
Vader Ferdinand I van Napels
Moeder Isabella van Clermont

Alfons II van Napels, ook Alfons II van Aragon genoemd (Napels, 4 november 1448 - Messina, 18 december 1495) was koning van Napels[1], namelijk van 1494 tot 1495. Tevoren was hij hertog van Calabrië[2] onder het koningschap van zijn vader. Hij verwierf langs moederszijde de titels van prins van Tarente en titulair koning van Jeruzalem.

Levensloop[bewerken]

Hij behoorde tot het vorstenhuis van Trastamara, dat afkomstig was van het koninkrijk Aragon. Ook andere edelen in Napels waren toen afkomstig van Aragon. Zijn vader was Ferdinand I van Napels, bijgenaamd Ferrante, en zijn moeder was Isabella van Tarente, bijgenaamd Isabella van Clermont. Alfonso bleef steeds een trouwe bondgenoot van zijn Aragonese neef, Ferdinand de Katholieke, koning van Aragon en het nabije Sicilië. Terwijl zijn vader koning Ferdinand I dement werd, zette kroonprins Alfonso het terreurbewind van zijn vader verder in Napels. Alfonso sloeg goederen aan, smeet tegenstanders in de gevangenis of stuurde hen in ballingschap[3]. Hij was ook erg bijgelovig.

In 1465 werd in Napels met veel praal het huwelijk gesloten tussen hem en Ippolita Maria van de machtige familie Sforza. De Spaanse "inwijkeling" Alfonso leek ingeburgerd in de Italiaanse vorstendommen. Dit was schijn. In Noord-Italië bleek snel dat Alfonso zich in een wespennest had gestoken. Alfonso werd meegesleurd in intriges van zijn schoonfamilie Sforza in Milaan. Napels geraakte in oorlog met het hertogdom Florence en de republiek Venetië. Hij moest zich verzoenen met paus Sixtus IV en, later, om de ruzie met paus Alexander VI Borgia bij te leggen, huwelijkte hij zijn dochter Sancha uit met Jofre Borgia, zoontje van de paus[4]. Ook de Turkse vloot kwam even dreigen in Calabrië. De grootste bedreiging voor Napels waren evenwel de snel oprukkende Franse legers van koning Karel VIII, tijdens de Italiaanse oorlog die raasde door Noord- en Midden-Italië. De Franse koning Karel VIII had zijn zinnen gezet op de koningstitels van Napels en van Jeruzalem.

In deze omstandigheden besteeg Alfonso officieel de troon van Napels in 1494, na de dood van zijn vader Ferdinand I. Met de Franse troepen aan de poorten van Napels, deed Alfonso troonsafstand voor zijn zoon Ferdinand II en sloeg op de vlucht. Alfonso stierf in Messina in 1495.

Trivia[bewerken]

Het personage van Alfons II van Napels komt voor in de televisieserie The Borgias, gespeeld door Augustus Prew.