Lucrezia Borgia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flora van Bartolomeo Veneto, eertijds ten onrechte voor een portret van Lucrezia Borgia aangezien

Lucrezia Borgia (Subiaco, 18 april 1480 - Ferrara, 24 juni 1519) was, net als haar broer Cesare Borgia, een vermeend buitenechtelijk kind van paus Alexander VI en Vannozza dei Cattanei.

Op haar dertiende werd ze uitgehuwelijkt aan Giovanni Sforza van Pesaro, van de machtige Milanese Sforza-familie. Haar echtgenoot, die twee keer zo oud was als zij, was labiel. Zij protesteerde dan ook niet toen Alexander VI het huwelijk liet ontbinden. Officieel wegens impotentie, maar officieus wegens wrijvingen tussen de beide families.

In 1498 huwde zij met Alfonso van Bisceglie, prins van Salerno en hertog van Bisceglie, zoon van koning Alfons II van Napels. Hij werd in 1500 op bevel van haar broer Cesare gewurgd. In 1501 huwde ze met Alfonso d'Este, de toekomstige hertog van Ferrara, een man die bezeten was door wapentuig en bordeelbezoeken. Zij wist Ferrara op te werken van een desolate plaats te midden van de moerassen tot één der voornaamste Europese kunststeden. Titiaan, Ludovico Ariosto, kardinaal Pietro Bembo en Ercole Strozzi waren vaste bezoekers in Ferrara. Ze stierf in het kraambed bij de geboorte van haar achtste kind.

Hoewel zij in verscheidene werken werd omschreven als een intrigante en gifmengster en ook werd beschuldigd van incestueuze verhoudingen met haar broer Cesare en haar vader Alexander VI, ontbreken hiervoor harde bewijzen.

Trivia[bewerken]

  • Lucrezia Borgia komt voor in het computerspel Assassin's Creed: Brotherhood.
  • Er is ook een aantal biografische films over haar leven gemaakt.
  • Drs. P (Heinz Polzer) schreef een hoorspel over Lucrezia Borgia, waarin hij zelf optrad als haar interviewer. De tekst verscheen in de 'Historische flitsen', gepubliceerd in 1980 bij Tiebosch, Nl.