Alfred Deller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Alfred Deller
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Geboren 31 mei 1912Bewerken op Wikidata
Geboorteplaats MargateBewerken op Wikidata
Overleden 16 juli 1979Bewerken op Wikidata
Overlijdensplaats BolognaBewerken op Wikidata
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek
Het graf van Alfred en Peggy Deller

Alfred George Deller (Margate, 31 mei[1] 1912 - Bologna, 16 juli 1979) was een Engelse contratenor en een van de figuren die het gebruik van de contratenorstem terug bekend heeft gemaakt in de 20e eeuw. Hij was grotendeels een autodidact.

Als jonge knaap kreeg hij zangles van zijn vader. Toen hij de baard in zijn keel kreeg bleef hij doorzingen als contratenor. Hij heeft zich toegelegd op het Engels barokrepertoire en de renaissancemuziek van John Dowland en Henry Purcell. In 1948 richtte hij het Deller Consort op. Dit ensemble legde zich toe op de uitvoering van dit repertoire.

In 1960 zong Deller de rol van Oberon in Benjamin Brittens opera A Midsummer Night's Dream . Dit was de eerste maal sinds de barokperiode dat een componist een rol schreef voor contratenor en Britten heeft hem speciaal voor Deller geschreven.

Alfred Deller trouwde met Kathleen Margaret ('Peggy') Lowe (1913–2006) in 1937. Ze kregen drie kinderen. Hun oudste zoon, Mark Deller, werd ook zanger en trad vaak op met zijn vader. Een andere zoon, Simon, werd muziekleraar en gaf les aan de Guildford Cathedral choir school, waar hij uiteindelijk directeur werd. Deller stierf terwijl hij op vakantie verbleef in Bologna.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]