Oberon (elfenkoning)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oberon en Titania, ca. 1786
Oberon en Titania

Oberon of ook Auberon, Koning der Schaduwen en elfen, is het bekendst als de feeënkoning uit Shakespeares toneelstuk A Midsummer Night's Dream, geschreven rond 1595. Toch werd het personage van Oberon al in de 13e eeuw beschreven in het Franse middeleeuwse gedicht Les Prouesses et du faitz nobele HUON de Bordeaux van Huon de Bordeaux en kwam veelvuldig voor in oude verhalen.

Bij Shakespeare zijn Oberon en Titania van elkaar vervreemd omdat Titania weigert haar knecht aan Oberon af te staan om Oberons schildknaap te zijn. Puck bezorgt Oberon een drankje, gemaakt van het sap van een bloem. Oberon zorgt ervoor dat het sap opgenomen wordt door Titania, zodat Titania afgeleid wordt, en hij haar kan dwingen de knaap af te geven.

De dingen worden nog complexer wanneer Oberon kennis maakt met de Atheense geliefden. Hij geeft Puck de opdracht om de magische bloem ook te gebruiken op hen.

In 1826 verwerkte Carl Maria von Weber, op uitnodiging van het operahuis Covent Garden in Londen, dit toneelstuk tot de opera "Oberon".

Merovingische legende[bewerken]

Oberons status als koning van de elfen is afkomstig van het karakter Alberich (uit Oud Hoog Duitse alb- "elf" en -rîh-, "heerser", "koning"), een tovenaar in de legendarische geschiedenis van de Merovingische dynastie. In de legende is hij de "broer" van Merowech, wiens naam een eponiem van de Merovingers is. Alberich wint voor zijn oudste zoon Walbert de hand van een prinses van Constantinopel.

In het Nibelungenlied, een Bourgondisch gedicht geschreven rond het begin van de 13e eeuw, bewaakt Alberich de schat van de Nibelung, maar wordt overwonnen door Siegfried.

Als alternatief kan hij een verwijzing zijn naar Freyr of Ing, de traditionele Koning van de Elfen in de Germaanse mythologie.

Oberon komt ook voor in Babylon van Boudewijn de Groot en in de song 'The Fairy Feller's Master-Stroke' van Queen.

In de attractie Droomvlucht in de Efteling is koning Oberon ook te zien. Hij zit op een troon gemaakt van een bloem en zwaait naar de bezoekers van de attractie.