Alfred Grandidier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alfred Grandidier
Alfred Grandidier.jpg
Geboren 20 december 1836
Overleden 13 september 1921
Geboorteland Frankrijk
Standaardafkorting Grandid.
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Alfred Grandidier aan te duiden bij het citeren van een botanische naam.
In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Alfred Grandidier (20 december 183613 september, 1921) was een Frans natuuronderzoeker en ontdekkingsreiziger.

Biografie[bewerken]

Afkomstig uit een welvarende, zeer rijke familie, ondernam hij samen met zijn broer, Ernest Grandidier (1833-1912), een reis rond de wereld. In het begin werd de onderneming geleid door de astronoom en fysicus Pierre Jules César Janssen (1824-1907), maar deze werd ziek gedurende de reis en moest na zes maanden terugkeren naar Frankrijk.

Ze bezochten Zuid-Amerika, in 1858 en 1859, meer bepaald de Andes, Peru, Chili, Bolivia, Argentinië en Brazilië. Gedurende deze reis verzamelden ze een belangrijke verzameling voorwerpen en soorten die later, in 1860, door Ernest werden onderzocht.

Na deze reis gingen beide broers uit elkaar en gingen elk hun weg. Ernest Grandidier trok naar China en verzamelde een uitgebreide collectie die zich momenteel nog bevindt in het Louvre en het Guimet museum. Alfred reisde naar India waar hij aankwam in 1863. De bedoeling was het hoogplateau van Tibet grondig te onderzoeken, maar een felle koortsaanval weerhield hem.

Grandidier reisde naar Zanzibar om te herstellen, rustte vooral en stelde belangrijke collecties samen, publiceerde o.a. een lijst van zijn vondsten. Later bezocht hij het eiland Réunion en in 1865 bezocht hij voor de eerste maal Madagaskar. Sterk aangetrokken door het idee het eiland grondig te onderzoeken, bezocht hij het opnieuw in 1866 en 1868. Uiteindelijk keerde hij definitief terug naar Frankrijk in 1870.Gedurende zijn exploraties doorkruiste hij het eiland driemaal, reisde 3000 km door het binnenland en 2500 langs de kust. Dankzij zijn observaties werd later een kaart van het eiland samengesteld die uitstekend van pas kwam in latere expedities.

Vari's (Varecia, halfaap van Madagaskar), tekening uit het werk van Grandidier

Terug in Frankrijk, begon hij aan zijn grote werk, L'histoire politique, physique et naturelle de Madagascar, in samenwerking met andere geleerden zoals Alphonse Milne-Edwards en Leon Vaillant. Dit werk besloeg 40 banden, de laatste werden postuum uitgegeven door zijn zoon Guillaume Grandidier.

Alfred Grandidiers werk trok de aandacht van de Franse regering op Madagaskar, wat ze wilden annexeren op het eind van 1890.

Verder werd hij verkozen als lid van de Franse Académie des Sciences in 1885 en was ook nog de president van de Franse Geographical Society van 1901-1905.