Alfred Redl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alfred Redl omstreeks 1907

Alfred Redl (Lemberg, 14 maart 1864Wenen, 25 mei 1913) was een Oostenrijks officier. Hij was hoofd van de contraspionage van Oostenrijk-Hongarije, maar spioneerde zelf voor Rusland. Hij gebruikte geavanceerde technologie en innovaties om buitenlandse geheim agenten te verschalken.

Hij werd geboren in Lemberg als zoon van arme ouders. Zijn uitzonderlijke intelligentie stelde hem in staat snel in de legerhiërarchie te stijgen, tot posities die normaliter slechts weggelegd waren voor de rijken en bevoorrechten. Hij sloot zich aan bij de contraspionagedienst en werd daar uiteindelijk de leider. Zijn ontmaskering als spion voor de Russen (een vijand van Oostenrijk) was grotendeels het gevolg van de betere opsporingsmethoden die hijzelf ontwikkeld had.

Er wordt gespeculeerd dat het motief voor Redls verraad misschien wel chantage met zijn homoseksuele geaardheid was. Hij leefde boven zijn stand, maar hij kon het zich veroorloven met zijn judasloon. Een Russisch rapport uit 1907 beschrijft hem als een cynicus.

Toen hij ontmaskerd werd pleegde hij zelfmoord door middel van de kogel.

Fictie[bewerken]