Alfred Veerman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RonnieBot (overleg | bijdragen) op 14 sep 2019 om 14:31. (RonnieBot heeft de pagina Gebruiker:Pvt pauline/nll/Alfred Veerman hernoemd naar Alfred Veerman zonder een doorverwijzing achter te laten: Artikel ter beoordeling terug naar de hoofdnaamruimte, conform verzoek van de gemeenschap)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
Alfred Veerman
Alfred Veerman
Volledige naam Alfred Philip Veerman
Geboren 6 mei 1916, Amsterdam
Overleden 31 januari 1943, Auschwitz
Land Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1940-1941
Groep Engelandvaarder

Mr. Alfred Philip Veerman (Amsterdam, 6 mei 1916 - Auschwitz, 31 januari 1943) was verzetsman tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Alfred Veerman deed eindexamen aan het Amsterdams Lyceum. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht bij het Wapen der Infanterie en werd reserveofficier. Toen de oorlog uitbrak, was hij een veelbelovende advocaat. Hij huwde als reserve tweede luitenant der infanterie op 7 mei 1940[1] (ondertrouw 16 april) Mimi de Vries. Het echtpaar ging wonen aan de Hemonystraat 7 te Amsterdam. Het echtpaar had geen kinderen.

Op 9 maart 1941 probeerde hij vanuit Scheveningen over te steken naar Engeland samen met Mimi de Vries, zijn neef Robbie Veerman en een onbekende. Ze werden gearresteerd en naar het Oranjehotel in Scheveningen gebracht. Op 31 juli 1941 werd hij veroordeeld, waarna hij op transport werd gesteld naar Elberfeld en op 19 december 1942 naar Auschwitz, waar beide neven op 31 januari 1943 overleden. Zijn echtgenote overleefde de oorlog dus.

Hij wordt vermeld in/op:

  • Erelijst Verzet en Koopvaardij
  • Erelijst van Gevallenen 1940-1945
  • Gedenkteken aanwezig in het Amsterdams Lyceum