Ali de Vries

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ali de Vries
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Volledige naam Alida Elisabeth Christina Gerritsen-de Vries
Geboortedatum 9 augustus 1914
Geboorteplaats Den Helder
Overlijdensdatum 20 januari 2007
Overlijdensplaats Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Discipline sprint
Eerste titel Ned. kampioene 200 m 1941
OS 1936
Extra Ned. recordhoudster 4 x 100 m 1936-1946
Portaal  Portaalicoon   Atletiek

Alida Elisabeth Christina (Ali) Gerritsen-de Vries (Den Helder, 9 augustus 1914 - Amsterdam, 20 januari 2007) was een Nederlandse sprintster, die zich vooral manifesteerde in estafettes. Zij nam eenmaal deel aan de Olympische Spelen, maar viel met een vijfde plaats op de 4 x 100 m buiten de prijzen.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Collecteren voor de Olympische Spelen[bewerken | brontekst bewerken]

De Vries startte haar atletiekloopbaan in 1934, toen zij zich als lid aanmeldde van ADA, de specifieke Amsterdamse Dames Atletiekvereniging. Dit gebeurde in een periode waarin de naweeën van de crisistijd nog werden ondervonden. Het ledental van de KNAU daalde voortdurend, waarbij de betere klasse vooral de hockey- en tennissport beoefende. Volkssporten als voetbal en atletiek werden veracht. Vooral vrouwen die zich vrijwillig in het openbaar inspanden, moesten het ontgelden. Wie naar de Olympische Spelen van Berlijn wilde, moest eerst met de collectebus rond. De deelnemers rammelden, onder andere bij thuiswedstrijden van Ajax, een deel van de reiskosten bij elkaar.[1]
Ali de Vries behoorde al gauw tot de olympische kandidaten. Haar moeder kwam tijdens haar carrière echter bij zegge en schrijve één wedstrijd kijken. 'Na afloop zei ze: ik kom niet meer, want je kijkt zo lelijk terwijl je hardloopt', aldus De Vries.[1] Ze 'haalde' in 1936 echter Berlijn als lid van het Nederlandse estafetteteam, waar ze op de 4 x 100 m vijfde werd in een tijd van 48,8 s. Ze maakte deel uit van een ploeg, waarin verder Kitty ter Braake, Fanny Koen en Lies Koning zaten. Hetzelfde team had eerder in de series met 48,4 het nationale record verbeterd. Dit record zou, mede onder invloed van de Tweede Wereldoorlog, standhouden tot 1946.

Actief tot eind jaren vijftig[bewerken | brontekst bewerken]

De Vries werd eenmaal Nederlands kampioene: in 1941 veroverde zij goud op de 200 m. Na de Tweede Wereldoorlog ging zij tot het einde van de jaren vijftig door met de wedstrijdatletiek. Uiteindelijk hing zij op 43-jarige leeftijd haar spikes aan de wilgen. Daarna richtte zij zich meer op de begeleidende kant van de atletieksport. Zo haalde zij haar jurydiploma’s en trad zij toe tot de Commissie Dames Atletiek van de KNAU. In haar rol van bestuurder, trainster en ploegleidster ontwikkelde Ali Gerritsen–de Vries zich tot een sterke pleitbezorger voor vrouwen in de atletiek. 'Tante Ali' was een monument in de atletieksport en destijds zeer betrokken bij 'haar club' ADA. Zij koesterde tot op hoge leeftijd een warme belangstelling voor de baanatletiek, onder andere tijdens de nationale kampioenschappen.

Lid van verdienste[bewerken | brontekst bewerken]

Ali Gerritsen-de Vries werd wegens haar grote inzet voor de atletieksport in de jaren zeventig benoemd tot lid van verdienste van de Atletiekunie.

Nederlandse kampioenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

Onderdeel Jaar
200 m 1941

Persoonlijke records[bewerken | brontekst bewerken]

Onderdeel Prestatie Datum Plaats
100 m 12,2 s 12 juni 1938 Rotterdam
200 m 25,9 s 13 juli 1941 Rotterdam
hoogspringen 1,55 m 25 mei 1941 Amsterdam

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Unie-erekruis in goud van de KNAU - 1967
  • KNAU lid van verdienste - 1973