Alie van den Bos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alie van den Bos
Nederlandse turnsters die deelnamen aan de Olympische Spelen van 1928
Persoonlijke informatie
Volledige naam Alida Johanna van den Bos
Geboortedatum 18 januari 1902
Geboorteplaats Amsterdam
Overlijdensdatum 16 juli 2003
Overlijdensplaats Amsterdam
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Discipline turnen
Trainer/coach Gerrit Kleerekoper
Club DOS, Amsterdam (NED)
Olympische Spelen 1928
Portaal  Portaalicoon   Sport

Alida Johanna (Alie) van den Bos (Amsterdam, 18 januari 1902 - aldaar, 16 juli 2003) was een Nederlands gymnaste. Zij maakte deel uit van de turnploeg die in 1928 goud won tijdens de Olympische Spelen van Amsterdam. De dames van deze ploeg waren de eerste Nederlandse vrouwelijke olympische kampioenen. Het programma was in 1928 beperkter dan tegenwoordig: het bestond uit een gemeenschappelijke gereedschapsoefening, een toestelnummer naar keuze en een paardesprong naar keuze.

Van de twaalf leden van de gouden turnploeg waren vijf van Joodse afkomst. Vier van hen, Stella Agsteribbe, Ans Polak, Lea Nordheim en Judikje Simons, en coach Gerrit Kleerekoper, werden tijdens de Tweede Wereldoorlog om het leven gebracht in een concentratiekamp. Van den Bos bood Agsteribbe nog aan haar kinderen in huis te nemen, maar deze wilde ze niet in de steek laten.[1]

Van den Bos bleef na haar actieve carrière de turnsport trouw. Zo was ze trainster van de Nederlandse ploeg die in 1948 in Londen vijfde werd. Aan het eind van haar leven was zij de oudst levende olympisch kampioen ter wereld. Daarom werd haar door het IOC zijn hoogste onderscheiding, de Olympic Order, toegekend. Deze werd haar uitgereikt door Anton Geesink.

Ze overleed in 2003 op 101-jarige leeftijd. In 2015 werd een straat naar haar genoemd in de Sportheldenbuurt op het Zeeburgereiland in Amsterdam.

Voorganger:
Vlag van Slovenië Leon Štukelj
Oudste nog levende olympische gouden medaillewinnaar [2]

8 november 1999 – 16 juli 2003

Opvolger:
Vlag van de Verenigde Staten James Rockefeller