Alina Kabajeva

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alina Kabajeva
Kabajeva in 2005
Persoonlijke informatie
Volledige naam Alina Maratovna Kabajeva
Geboortedatum 12 mei 1983
Geboorteplaats Vlag van Sovjet-Unie Tasjkent
Nationaliteit Vlag van Rusland Rusland
Lengte 1,66 m[1]
Gewicht 50 kg
Sportieve informatie
Discipline Ritmische gymnastiek
Olympische Spelen Goud 1x
Brons 1x
Portaal  Portaalicoon   Sport

Alina Maratovna Kabajeva (Russisch: Али́на Мара́товна Каба́ева; Tataars: Älinä Marat qızı Qabayeva) (Tasjkent (Sovjet-Unie), 12 mei 1983) is een Russische voormalig Olympisch, wereld- en Europees kampioene in de ritmische gymnastiek. Sinds 2007 is Kabajeva lid van de Staatsdoema. Hierin vertegenwoordigt ze de partij Verenigd Rusland.

Kabajeva werd in 1983 geboren in Tasjkent, een stad in de Oezbeekse Socialistische Sovjetrepubliek (tegenwoordig: Oezbekistan). Haar vader, voormalig voetballer Marat Kabajev, is een etnisch Tataarse moslim, terwijl haar moeder een Russische christen is.[2] Kabajeva werd islamitisch opgevoed, maar ze bekeerde zich in 2003 tot de Russisch-Orthodoxe Kerk.

In 2002 meldde de International Gymnastics Federation dat ze positief was getest op het verboden middel Furosemide en moest ze haar gewonnen medailles uit 2001 inleveren. Ze kreeg bijna een schorsing van twee jaar opgelegd,[3] maar na onderzoek bleek dat vervalste medicijnen de oorzaak waren.[4] In 2004 won ze goud in Athene.

Vanaf 2008 circuleerden de eerste geruchten dat Kabajeva een relatie begonnen was met de Russische president Vladimir Poetin. Volgens verschillende media woont Kabajeva anno 2022 in een zwaar beveiligd chalet in Zwitserland.[5][6]