Alcman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Alkman)
Alcman
Mozaïekportret van Alcman, late 2e/3e eeuw
Algemene informatie
Volledige naam Ἀλκμάν, Alkmán
Geboren 7e eeuw v.Chr.
Geboorteplaats Sardis of Sparta?
Overleden 7e eeuw v.Chr.
Land Lydië
Beroep lyrisch dichter
Werk
Genre hymne, Griekse lyriek
Stroming Oudgriekse literatuur
Bekende werken Partheneion
Negen lyrische dichters
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
Oudheid

Alcman is een oud-Grieks lyrisch dichter, afkomstig uit Sardis, hoofdstad van koninkrijk Lydië. Misschien kwam hij uit Sparta, in de Oudheid eisten vaak meerdere steden de eer op om de geboorteplaats van een dichter geweest te zijn. Alcman behoort tot de al in de klassieke oudheid gevormde canon van de negen lyrische dichters.

Alcman (Grieks Alkman) werd burger van Sparta, en woonde daar in de 7e eeuw v.Chr. Alcman dichtte onder andere liederen voor een meisjeskoor waarvan hij de leider was. Zulke meisjeskoren traden op bij allerhande feestelijkheden, vooral die ter ere van Artemis. Sparta was toen nog niet die strenge, militaristische stad zoals ze later bekend werd.

Zijn bekendste werk is het Partheneion, een hymne. In de oudheid waren meer dan vijftig van zijn in het Dorisch geschreven hymnen bekend maar deze gingen, op 100 verzen van de partheneion en wat fragmenten na, in de middeleeuwen verloren. Toch kunnen wij uit de bestaande fragmenten afleiden dat Alcman bij voorkeur zijn inspiratie liet uitgaan naar de bekoorlijkheid van het jonge meisje, liefst in een prachtig natuurkader.

Originele werken van of over deze auteur zijn te vinden op de pagina Alcman op Wikisource.