Allegany County (New York)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Allegany County
County in de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Locatie van Allegany County in New York
Situering
Staat New York
Coördinaten 42°13'58,573"NB, 78°1'33,935"WL
Algemeen
Oppervlakte 2.679 km²
- land 2.668 km²
- water 11 km²
Inwoners
(2000)
49.927
(19 inw./km²)
Overig
Zetel Belmont
FIPS-code 36003
Opgericht 1806
Foto's
Bevolkingspiramide Allegany County
Bevolkingspiramide Allegany County
Statistieken volkstelling Allegany County
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Allegany County is een county in de Amerikaanse staat New York. In 2000 bedroeg de bevolking 49.927. De naam is afkomstig van een woord van de Delaware-indianen, gebruikt door de kolonisten van westelijk New York om een pad aan te duiden dat langs de Allegany River loopt. De hoofdstad is Belmont.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op het moment (1683) dat de county's van New York gevormd werden, behoorde dit gebied tot Albany County. Deze gigantische county bevatte de hele noordelijke kant van New York en de hele huidige staat Vermont. Deze werd gereduceerd op 3 juli 1766 bij de creatie van Cumberland County, en later nog, op 16 maart 1770, toen Gloucester County opgericht werden.

Op 12 maart 1772, splitste Albany County in drie delen, waarvan een de naam Albany behield. Een van de andere was Tryon County. Deze lag westelijk en ging theoretisch door tot aan de Stille Oceaan, aangezien er geen westelijk grens was. De oostelijk grens lag ongeveer 5 mijl ten westen van de huidige stad Schenectady en bevatte het westen van het Adirondackgebergte en het deel ten westen van de westelijke arm van de Delaware River. Het gebied dat toen Tryon heette bevat nu 37 county's in de huidige staat New York. De county was genoemd naar William Tryon, colonial de koloniale gouverneur van New York.

In de jaren voorafgaand aan 1776 vluchtten de meeste loyalisten in Tryon County naar Canada. In 1784, na het vredesverdrag dat de Amerikaanse Revolutie afsloot, werd de naam van deze gigantische county veranderd in Montgomery County; een eerbetoon aan generaal Richard Montgomery.

Ontario County scheidde zich af in 1789. En in 1802 scheidde Genesee County zich hiervan dan weer af.

Allegany County werd in 1806 gevormd uit delen van Genesee County. Van 1812 tot 1816 was Cattaraugus County ook een deel van Allegany.

Het zuidelijke deel van de county bevat een olieveld waar voor het eerst aardolie was gevonden in de VS, bij Titusville (Pennsylvania). Namen als Wellsville en Petrolia verwijzen nog steeds naar de olie. De oliebronnen zijn nu uitgeput en alleen aardgas wordt nu nog uit de grond gehaald in Allegany County.