Alphonse Jungers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alphonse Jungers
Persoonsgegevens
Geboren Mondercange, 17 november 1872
Overleden Canada, 1947
Geboorteland Luxemburg
Beroep(en) schilder
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Alphonse Jungers (Mondercange, 17 november 1872Canada, 1947) was een Luxemburgs kunstschilder.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Alphonse Jungers werd geboren in een gezin van twaalf kinderen, als zoon van Jean Jungers en Marie Schimberg,[2] en jongere broer van Théodore Jungers. Vader Jungers was boswachter, later herbergier. Na zijn overlijden in 1875 verhuisde moeder Jungers met de kinderen naar Parijs en verdiende de kost als vroedvrouw.[3] Alphonse studeerde in Parijs. Hij trok met Jean-Pierre Huberty naar Italië en Spanje (1894-1895), ze maakten in het Museo Nacional del Prado kopieën naar Velázquez en Murillo.

Jungers schilderde vooral portretten in olieverf. In 1894 nam hij met zijn broer Théodore deel aan de eerste salon van de Cercle Artistique de Luxembourg (CAL). Alphonse toonde een drietal portretten, waaronder die van dr. De Wacquant en mademoiselle Pescatore. Begin 1896 deed hij mee aan een ontwerpwedstrijd voor het Dicks-Lentz-monument. In hetzelfde jaar exposeerde hij zijn werk in het stadhuis van Luxemburg, een paar tentoongestelde kopieën die hij in Spanje had gemaakt werden aangekocht door groothertog Adolf van Luxemburg.[4] Jungers woonde enige tijd in het Verenigd Koninkrijk en verhuisde vervolgens naar Noord-Amerika, waar hij naam maakte als portretschilder.[1] In 1934 nam hij deel aan een voorjaarssalon in Montreal.[5]

In 1937 werd door de CAL een retrospectief georganiseerd met schilderijen van Jungers en Huberty.[6] De schilder overleed tien jaar later.

Enkele werken[bewerken | brontekst bewerken]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]